Roses esdevé Estació Nàutica per la seva situació estratègica i la implicació del sector privat

S'ha tingut en compte les bones connexions que hi ha amb França i la proximitat amb l'aeroport de Girona i Perpinyà

La seva badia i la situació geogràfica a l'Alt Empordà –està envoltada de tres parcs naturals- han estat alguns dels elements que s'han valorat a l'hora de lliurar-los el certificat, però sobretot ha estat decisiu el compromís de l'Ajuntament i del sector empresarial, que 'ha pesat moltíssim', segons explica l'alcaldessa. També s'ha tingut en compte les bones connexions que hi ha amb França i la proximitat amb l'aeroport de Girona i Perpinyà, i el fet de tenir construïdes les infraestructures que requereix aquest tipus de turisme.

Amb aquest certificat, Roses s'afegeix a la llista de ciutats que compten amb aquesta certificació i per tant 's'obre un ventall' a nivell estatal i també a l'estranger, amb França i Europa. 'El pus que ofereix és que la gent d'aquestes estacions salta d'estació en estació i sempre tens un tipus de client que busca una altra estació per fer els mateixos esports en altres territoris', explica Casamitjana. Es calcula que a Europa aquest tipus de turisme mou uns 18 milions de persones.

Uns mesos abans del previst

La seva entrada a l'associació ha estat tota una sorpresa, ja que des del consistori es preveia que no s'aconseguiria la certificació fins ben bé el mes de maig. 'Ens pensàvem que ens demanarien més coses però ja ens van donar la benvinguda al club; ens han dit que ara comença la feina de veritat', assenyala l'alcaldessa, que afegeix que 'ens hem de posar a treballar perquè comencin a venir com més aviat els turistes d'aquesta destinació'. El pròxim pas és la redacció d'uns estatuts, la creació d'una junta i establir un full de ruta, que inclogui la recerca i públic del turisme potencial.

Actualment, compten amb el compromís de deu empresaris nàutics i quinze hotelers, que suposen 'el nucli dur' del que en un futur acabarà essent més extensiu i la plataforma de la futura Regidoria de Turisme, que marcarà els serveis i productes de la ciutat en aquest àmbit. Aquest estiu ja s'oferirà un 'pack' turístic senzill, que inclou nits d'hotel i activitats nàutiques.

Certificats pel turisme familiar


El Departament d'Innovació, Universitats i Empresa ha lliurat aquest dimecres, en el marc de FITUR a Madrid, la certificació com a Destinació de Turisme Familiar a la ciutat. Roses es converteix així en la desena població catalana en rebre-la.

Del que es tracta, segons Casamitjana, és 'obrir noves expectatives' al sector empresarial i turístic i que la gent que vingui a la ciutat vegi que 'ens estem especialitzant per a un tipus de turisme de totes les edats i on tothom hi trobi el seu espai'. Així per exemple, s'està treballant amb la residència Pi i Sunyer per veure si, mentre atenen a una persona de la tercera edat, els seus familiars poden gaudir de la ciutat fent altres activitats. Per altra banda, caldrà crear alguns infraestructures que falten per donar més serveis però també buscar complicitats amb la resta de poblacions de l'Alt Empordà, per tal que puguin també oferir activitats als turistes que no s'ofereixen a Roses.

El certificat ha arribat després de dos anys de feina i d'ajustar els aspectes de seguretat i oci que demanaven les auditories, com ara ajustar les baranes de seguretat del 15% de l'allotjament ofertat, oferir menús infantils o programar activitats per a nens durant tot l'any. Durant els pròxims cinc anys, però, caldrà anar implementant els requisits d'aquesta certificació.