Rescaten 61 persones d'un telecadira en un simulacre a la Molina

Els Bombers proven per primera vegada a Catalunya una nova tècnica d'evacuació amb helicòpter

Un cop s'ha detectat l'incident, els responsables de l'estació han avisat al telèfon d'emergències 112 i al Centre de Coordinació d'Emergències de Catalunya CECAT. L'estació ha activat el seu personal de pisters per fer una primera assistència i demarcació del lloc de l'incident i el seu personal tècnic per avaluar la situació.

Al mateix temps, s'han activat els cossos d'emergències dels Bombers, Sistema d'Emergències Mèdiques i tècnics de la Direcció General de Protecció Civil (DGPC) i la Creu Roja.

Els pisters de l'estació han realitzat una primera avaluació dels possibles afectats per l'incident i, en els casos en què ha estat possible, han dut a terme l'evacuació dels esquiadors. A més, també han comprovat l'estat del remuntador per decidir les actuacions a prendre. Alguns pisters també han guiat els equips de muntanya de Bombers de la Generalitat i Mossos d'Esquadra al lloc concret de l'incident.

Fins al lloc de l'incident, també han arribat els tècnics de Protecció Civil i del SEM i de Creu Roja. S'ha constituït el Centre de Comandament Avançant, format per un membre de cada cos operatiu que lidera un grup dins del Pla de Protecció Civil de Catalunya Procicat que, en funció de l'abast de l'emergència s'activa per part de la DGPC.

Ferits rescatats amb helicòpter

Algun dels afectats ha saltat del telecadira i el Grup d'Emergències Mèdiques i els Bombers del GRAE s'han desplaçat fins al lloc amb un helicòpter i l'han hagut de rescatar. L'han estabilitzat i l'han dut a una ambulància del SEM que n'ha fet l'atenció mèdica i el trasllat fins a un centre hospitalari.

El sergent de la unitat tècnica dels GRAE, Joan Borràs, ha explicat que, a peu de telecadira, els membres del GRAE han treballat amb pisters i Mossos d'Esquadra. Segons Borràs, les persones que es trobaven al telecadira han estat assegurades amb politges i cordes i se les ha baixat una a una, fins a les pistes. Des d'aquí se'ls ha traslladat fins a una zona segura on hi ha treballat el SEM i Creu Roja per donar-los assistència i perquè es poguessin retrobar amb els seus familiars

El Centre de Comandament Avançat ha estat en tot moment en contacte amb el CECAT i s'ha realitzat un seguiment minut a minut de l'emergència, avisant les autoritats vinculades al Pla Procicat.

La cap del Servei Logístic i Operativa Territorial de Protecció Civil, Rosa Mata, ha explicat que l'objectiu del simulacre ha estat posar a prova el Pla d'Autoprotecció de l'estació de La Molina i el Pla de Protecció Civil de Catalunya Procicat. Mata ha valorat molt positivament la coordinació que hi ha hagut entre els cossos. Malgrat tot, Mata ha destacat que aquest dijous es treballava amb unes condicions que no són massa habituals ja que el més normal és treballar amb condicions de molt més fred.

Un rescat pioner a Catalunya

Els Bombers han aprofitat el simulacre per provar una tècnica de rescat pionera a Catalunya. La tècnica consisteix en accedir a una de les pilones del telecadira amb l'helicòpter per aconseguir que un GRAE descendeixi i faci l'evacuació directa de l'esquiador. Segons Borràs, això permet guanyar rapidesa i efectivitat. Un aspecte molt important si es té en compte les dificultats meteorològiques i el perill d'hipotèrmia o estrès entre els esquiadors.

El director general de Prevenció i Extinció d'Incendis de Catalunya, Jordi Gassió, ha explicat que aquesta és la primera vegada a Catalunya que es prova aquesta tècnica i ha dit que la intenció és comprovar aspectes com si les ales de l'helicòpter mouen el telecadira. Segons Gassió, la prova ha anat molt bé i, segurament, es podrà posar en marxa més endavant.

L'estació d'esquí La Molina té un total de 26 remuntadors en funcionament, amb una capacitat total de desplaçar més de 26.000 viatgers per hora. Habitualment realitza simulacres com el d'aquest dijous per comprovar la bona coordinació entre els cossos d'emergència i el seu personal.