Després de dotze anys, Sant Feliu de Guíxols engega el procés per adjudicar el nou contracte de neteja i recollida d'escombraries. El ple de la setmana vinent aprovarà el plec de condicions per treure'l a licitació. D'entrada, el nou contracte serà més curt. Durarà cinc anys, no tindrà possibilitat de pròrroga i a més, com ha concretat Motas, l'Ajuntament farà un "control exhaustiu" del servei per garantir que l'adjudicatària compleixi amb les seves obligacions.
El nou contracte sortirà a licitació per 5.098.981,55 euros anuals. Gira al voltant de dos eixos: incrementar la neteja i impulsar el reciclatge (sobretot, fent que la ciutadania en sigui corresponsable). Actualment, l'índex de reciclatge a Sant Feliu de Guíxols és del 46,43%. La intenció del consistori és que aquest percentatge arribi al 50% a finals d'any i que, a partir d'aquí, vagi augmentant fins a assolir allò que marca Europa (que el situa en un 70% de cara al 2030).
Per assolir-ho, i com que Sant Feliu és un municipi eminentment turístic, el consistori descarta el porta a porta. Però el nou contracte sí que fixa incrementar el número de contenidors de selectiva arreu de la ciutat. Actualment, només el 35% dels punts amb contenidors tenen totes les fraccions (vidre, paper i cartró, plàstic, orgànica i rebuig).
Ara, però, el nou contracte estableix que cada punt de recollida haurà de disposar de totes les fraccions. A més, al nucli històric, cada dia un vehicle elèctric posarà i traurà els contenidors. Aquí, durant unes hores hi haurà unes bateries de contenidors -cadascuna, amb les cinc fraccions- que es retiraran en moments de més afluència de veïns i turistes.
A més d'estendre la recollida selectiva, en una segona fase també s'implantaran contenidors intel·ligents de rebuig (amb xips i targetes). L'alcalde de Sant Feliu subratlla que, precisament, això permetrà discernir a quines zones i barris de la ciutat els veïns no gestionen adequadament les escombraries. "Insistim en què cal prendre consciència, perquè al capdavall si no es recicla bé i es porten més residus a abocador, això incrementa la taxa", diu Carles Motas.
Nova maquinària i més neteja
A més de fomentar el reciclatge, el nou contracte també incrementa la neteja viària. De fet, en comptes de fer-se per zones (com passa ara) es planificarà carrer per carrer. Hi haurà més operaris escombrant i netejant els carrers i també es comprarà tota la maquinària nova. Entre d'altres, una escombradora i una furgoneta d'aigua a pressió (per retirar grafits o xiclets) a més de furgonetes o bufadors.
L'Ajuntament calcula que, al llarg del contracte, entre allò que hagi de comprar l'empresa i el que assumeixi el consistori, la inversió per a maquinària serà d'uns 4 MEUR. Per últim, i pel què fa a neteja urbana, també s'intensifica tota aquella que es fa a la zona de platja.
En temporada alta, les platges es netejaran cada dia; en temporada mitja, un o dos cops per setmana. I per primer cop, el nou contracte també fixa que la sorra es netegi durant l'hivern. A més, s'instal·laran 76 noves papereres a tota la façana litoral de Sant Feliu de Guíxols.
L'adjudicació, a finals d'any
El consistori preveu que, després d'aprovar-ne la licitació, el nou contracte ja s'hagi adjudicat i sigui una realitat a finals d'any. Actualment, qui presta el servei és l'empresa Cespa. El contracte que se li va adjudicar el 2008 tenia una vigència inicial de deu anys i ja acumula dues pròrrogues.
Precisament, ara fa pocs dies, una vintena de treballadors es van concentrar davant l'Ajuntament per demanar la negociació del conveni i l'adjudicació del nou contracte. Carles Motas ha volgut tranquil·litzar-los, dient que sigui qui en sigui l'adjudicatària, se subrogaran els contractes.