Autoritzen uns laboratoris de Girona a fer els controls necessaris per exportar carn als EUA

El Laboratori de l'Agència de Protecció de la Salut de Girona és el primer de Catalunya i el tercer a nivell estatal que rep aquests permisos

Aquesta resolució del ministeri converteix els laboratoris de Girona en els primers de Catalunya que poden fer aquestes proves, necessàries per exportar productes carnis als Estats Units. I no només això, aquest fet suposa també que ja no s'hagin d'enviar les mostres de producte fins a Madrid i València, on hi havia fins ara els dos únics centres autoritzats per fer aquestes anàlisis.

Al mateix temps, aquest laboratori podrà fer aquestes analítiques per al control oficial d'empreses de Catalunya o d'altres comunitats autònomes que exportin aquests productes als Estats Units.

Les anàlisis de salmonel·la i listèria sobre les carns, susceptibles de ser exportades al mercat nord-americà, són una exigència del Servei de Seguretat Alimentària i Inspecció (FSIS) del Departament d'Agricultura dels Estats Units (USDA) i segons, les seves disposicions normatives, els laboratoris que facin aquestes anàlisis han d'aplicar directament els mètodes autoritzats pel FSIS o altres mètodes reconeguts com a equivalents. Això implica que han d'estar científicament validats i aprovats o adoptats per una organització reconeguda internacionalment, i han de garantir el mateix nivell de protecció de la salut pública que els mètodes aprovats pel mateix FSIS.

El Laboratori de Girona s'ha acollit a la primera de les opcions, aplicant directament els mètodes del FSIS sobre dues tècniques analítiques per a salmonel·la i dues més per a listèria.

Pernils Llémena, l'única autoritzada per exportar als EUA

L'autorització es pretenia des de fa uns mesos, quan una empresa de Girona es va convertir en la primera autoritzada de Catalunya per exportar als Estats Units. Es tracta de Pernils Llémena, que té els permisos des del maig de 2011. Aquest fet converteix Girona en la demarcació que compta amb la primera empresa càrnia catalana que exporta als Estats Units i també del primer laboratori de Catalunya que pot fer anàlisis de carn i productes carnis segons la normativa nord-americana. Actualment, altres empreses del sector carni han sol·licitat ser autoritzades per a aquest mercat i les seves condicions sanitàries es troben en procés de validació.

Aquesta línia de servei es porta a terme en paral·lel al control oficial dels aliments que la inspecció oficial de l'Agència de Protecció de la Salut, adscrita al Departament de Salut, duu a terme de forma rutinària sobre establiments, activitats i productes alimentaris comercialitzats al mercat intracomunitari.