Els ajuntaments eliminen el registre de parelles de fet per impedir unions fraudulentes d'estrangers

La policia estatal havia detectat un augment d'aquest tipus d'unions, que permeten iniciar tràmits per regularitzar la situació al país

La policia estatal ha detectat un augment sospitós de parelles que en alguns municipis havia arribat fins al 200%. Per això, van obrir investigacions per esclarir si darrere d'aquests casos hi havia algun frau perquè el registre com a parella de fet d'una persona comunitària amb alguna d'extracomunitària permet regularitzar la situació d'immigrants al país. A més, una sentència judicial va establir com a precedent que registrar-se com a parella de fet serveixi per aconseguir el permís de residència.

Perseguir aquestes pràctiques fraudulentes no és senzill. La policia pot sancionar amb multes d'entre 501 i 10.000 euros les persones que es casin o registrin com a parella amb l'únic objectiu d'aconseguir regularitzar la situació al país. També pot obrir un expedient d'expulsió o perseguir màfies que cobrin per posar en contacte possibles parelles. Tot i això, no hi ha cap conseqüència penal, cosa que dificulta l'eradicació d'aquestes pràctiques.

Fonts de la policia estatal han explicat a l'ACN que han demanat informació als ajuntaments on havien detectat aquests increments sospitosos i que estan elaborant una base de dades d'aquestes parelles per fer un seguiment i determinar si hi ha hagut alguna pràctica fraudulenta. La policia estatal sospita que la crisi econòmica també ha contribuït a buscar una nova via per aconseguir regularitzar immigrants perquè és més complicat aconseguir contractes laborals.

Paral·lelament, alguns ajuntaments de les comarques gironines, com Banyoles i Salt, han optat per eliminar el registre de parelles de fet per evitar picaresques i aprofitant que legalment no és obligatori tenir aquest registre. L'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, ha explicat que ja fa uns mesos el ple va decidir eliminar-lo perquè havien detectar casos que podien ser fraudulents. "Si vénen dues persones i cadascú parla un idioma diferent, és sospitós", ha apuntat l'alcalde. El ple de Salt va aprovar la supressió del registre en el ple del mes de setembre després de detectar que el nombre de parelles de fet registrades s'havia multiplicat pràcticament per deu.

L'Ajuntament de Blanes també vol suprimir el registre però estan avaluant quina és la millor manera per fer-ho, si per un acord de ple o amb alguna altra fórmula legal. De la mateixa manera, Lloret de Mar ha posat l'afer en mans dels serveis jurídics per trobar la millor solució. El regidor de Seguretat, Jordi Martínez, ha explicat que no volen eliminar el registre i que la conseqüència sigui que s'obri la porta a que es puguin utilitzar altres instàncies com el registre davant notari o registrar la parella al Jutjat de Pau. "No és un assumpte fàcil de resoldre perquè hi poden haver màfies darrera i s'ha de buscar la millor solució", ha afirmat Martínez.

Figueres, en canvi, fa un any que va detectar una "disfunció" en el registre de parelles de fet i van decidir ser més estrictes a l'hora d'aplicar els requisits que permeten formar la parella. Això implica que només es poden inscriure les parelles que demostrin que fa un mínim de dos anys que conviuen, que tinguin un fill en comú o que presentin un acte notarial que doni fe de la parella.

De fet, fonts de la policia estatal han explicat que el col·legi de notaris també ha fet saber a la fiscalia que havien detectat un augment d'activitat en aquest sentit i per assegurar-se que no estaven formant part involuntària d'algun engany o delicte.