Un 6% dels treballadors gironins han creat la seva pròpia empresa

En total s'han creat 647 noves empreses que ocupen 1.219 de treballadors

El Departament de Treball va impulsar el projecte de la Xarxa Inicia el segon semestre del 2008 i ara n'ha donat a conèixer els resultats. En aquesta any i mig, el programa ha permès assessorar i formar un total de 4.453 persones emprenedores interessades per formar el seu propi negoci. També ha pogut promoure la creació de 647 empreses –que ocupen 1.219 persones- i ha aconseguit consolidar-ne 610, amb un total de 910 llocs de treball. En total doncs, la Xarxa Inicia ha permès la creació i consolidació de 2.121 llocs de feina.

Segons va explicar ahir explicat la directora territorial de Treball, Núria Arnay, aquesta xarxa pretén motivar els ciutadans perquè 'continuïn amb la cultura emprenedora que ha caracteritzat Catalunya i l'interès de crear riquesa econòmica'. Per això, el Govern ha impulsat aquest programa que garanteix, segons Arnay, que 'tothom que tingui ganes' trobi les eines necessàries per fer-ho. En aquest període, Treball ha invertit més de 660.000 euros per garantir la formació, assessorament i consolidació de les empreses de nova creació.

Arnay va explicar que la majoria de les 647 empreses creades durant aquest any i mig a la demarcació es dediquen al sector serveis, especialment oferint serveis d'assessorament i administració a les empreses o també dins l'àmbit del comerç. La delegada territorial ha animat als gironins a embarcar-se en projecte empresarials dins el sector industrial 'perquè Catalunya sempre ha estat un país industrial i ha de continuar essent-ho' però va reconeixer que aquesta tipologia d'empreses requereixen d'una inversió inicial més elevada.

Per al 2010, el departament es planteja millorar la Xarxa Inicia en varis aspectes. Per una banda, pretenen millorar els instruments financers per als nous empresaris, fomentar la capacitat emprenedora ja des dels instituts de secundària i de formació professional i també potenciar la qualitat de les empreses.

Pel departament, tant la taxa d'emprenedoria recollida al GEM com el nombre d'empreses que s'han creat amb el suport de la xarxa 'són positives' però 'cal anar a més'. Segons va reflexionar Arnay, la crisi econòmica suposat també una 'opció' per la gent que s'ha quedat sense feina, ha cobrat una indemnització i aposta per muntar un negoci propi del sector que coneix bé. 'Aquesta pot ser una bona manera de sortir de l'atur', va indicar Arnay.

El perfil dels emprenedors gironins



De les dades recollides a l'Informe GEM (2008), se'n pot extreure el perfil de l'emprenedor gironí. L'informe destaca que el 52% de les persones que decideixen crear la seva pròpia empresa són dones i que el gruix d'edat més nombrós –amb un 32% per sobre del total- és de 25 a 34 anys. Concretament, l'estudi recull que la mitjana d'edat de les emprenedores o emprenedors és de 37,5 anys.

El perfil de l'emprenedoria gironina respon també a una persona que té estudis de primària (32%), seguit de prop per aquells que tenen estudis de secundària (25%) o mitjans (24%) i una renda anual a la llar entre 20.000 i 40.000 euros. La majoria, el 71% dels emprenedors, desenvolupa el seu negoci a una zona urbana.