La Diputació de Girona reclama a la Generalitat que liquidi els deutes amb els ajuntaments

L'ens manté els 500.000 euros de subvencions als pobles de menys de 500 habitants tot i la reducció del pressupost

Tot i que l'aprovació de la moció per reclamar al Govern els deutes als ajuntaments s'ha aprovat per unanimitat, el president de la Diputació ha instat la portaveu socialista, Pia Bosch, a pressionar el PSOE perquè s'impliqui en la millora del finançament local. En aquest sentit Torramadé ha recordat a Bosch que en la reforma d'aquest finançament "hi té molt a veure" el govern estatal, que "durant 25 anys ha estat socialista". També sobre la moció, Bosch ha "exigit" que si no es pot liquidar el deute de manera immediata, es proporcioni almenys un calendari sobre el retorn dels deutes als consistoris.

Es mantenen les ajudes per als 87 pobles petits

En el ple s'ha decidit mantenir el suport als petits municipis i destinar 500.000 euros en aquest exercici del 2012 a la línia de subvencions als 87 pobles gironins amb menys de 500 habitants. La quantitat assignada és la mateixa que la de l'any passat malgrat la reducció del pressupost general de la Diputació d'enguany, que ha estat del 5,95% amb relació a l'exercici del 2011.

Aquestes ajudes es canalitzaran mitjançant una convocatòria de subvencions per finançar despeses habituals en tots els ajuntaments, com són ara les de construcció, reparació, conservació i manteniment de camins, edificis, instal·lacions i equipaments de competència municipal. Així mateix, les ajudes de la Diputació podran finançar fins a un màxim del 90% de la despesa.

El repartiment de les subvencions es realitzarà assignant un import de 4.000 euros com a mínim garantit a tots els ajuntaments de menys de 500 habitants, i la quantitat que resti fins a arribar als 500.000 euros de la convocatòria es distribuirà entre els mateixos municipis en un 60% en funció de la superfície del seu terme municipal, i en un 40% en funció del nombre d'habitants censats.

Els ajuntaments podran sol·licitar els ajuts fins al 30 de març, i podran presentar els justificants fins al de 30 novembre d'enguany.

El 100% del Fons de Cooperació es podrà destinar a despesa ordinària

Avui el Ple també ha aprovat mantenir els 8,5 MEUR d'ajudes del Fons de Cooperació 2012, que es destinaran als ajuntaments. De la mateixa manera, és el mateix import que els darrers dos anys, malgrat la disminució del pressupost de la corporació per a aquest exercici.

L'objectiu de la Diputació és ajudar els consistoris gironins en l'actual situació de crisi. És per això que els ajuntaments, per primera vegada, podran destinar tota la partida a fer front a la despesa ordinària. En aquest sentit Torramadé ha reflexionat que es permet destinar tota l'ajuda a despesa corrent perquè els ajuntaments tenen la "necessitat" de "sobreviure", i la Diputació "no pot fer més que respondre d'una manera efectiva".

Tots els ajuntaments tenen un mínim garantit de 19.812 euros, que rebran un total de 167 municipis.

Moció per la independència de Medinyà

El ple d'avui ha aprovat també per unanimitat una moció conjunta de suport a la segregació del nucli de Medinyà del municipi de Sant Julià de Ramis. La Diputació ha acordat donar suport a l'Ajuntament de Sant Julià perquè emprengui totes les accions legals i polítiques al seu abast per avançar cap a la restitució de la condició de municipi de Medinyà.

D'altra banda, la Diputació també ha expressat el seu condol pel traspàs de l'alcalde de Toses, Francesc Rosell, que ha mort la matinada d'aquest dimarts als 51 anys en un centre hospitalari de Barcelona com a conseqüència d'una llarga malaltia.