Condemnen a 23 mesos de presó l'estafador que es va dedicar a viure de franc en hostals de la Garrotxa

L'home ha assegurat que pagarà el deute d'uns 2.000 euros abans del termini de quatre mesos

El recorregut d'aquest estafador per la Garrotxa va començar a principis de novembre. Durant més d'un mes, i fins que els Mossos d'Esquadra el van detenir, Llopart va fer quatre estades a hostals de la comarca. I en alguns dels casos, va arribar a dormir-hi durant deu dies.

El primer dels llocs on es va instal·lar va ser l'hostal Pujol d'Olot. Després, la seva particular ruta va continuar als hostals de Sant Bernat (també a Olot), Cal Fuster de Santa Pau i el Vertisol de les Preses. Els mossos el van detenir quan es disposava a entrar a un cinquè hostal per enganyar-ne els propietaris. En tots els casos, a l'hora de gestionar l'estada, Josep Llopart es va presentar davant els amos com el cap d'obres del nou hospital d'Olot. L'estafador va assegurar als propietaris que venia a buscar personal, i que més endavant els operaris que contractés també s'allotjarien als establiments. Fins i tot, per fer més creïble l'engany, Llopart va arribar a oferir feina a diversos clients que estaven a l'atur, i amb qui es trobava al bar dels establiments.

'Durant els 30 anys que fa que regentem l'hostal, mai no ens havíem trobat ningú que tingués aquesta barra i que, a més, actués amb la fredor d'anar-se'n a altres hostals de la comarca', assegurava ahir la mestressa de l'hostal Sant Bernat, Maria Josep Cos. La dona va explicar que, al seu establiment, Llopart només hi dormia i hi esmorzava, perquè no fan pensió complerta, però que tot i això la factura que els va quedar a deure supera els 500 euros.

Cos també va dir que van començar a malfiar-se de Llopart després de veure que tenia uns horaris estrambòtics i –sobretot- que mai es canviava de roba. 'Solia marxar a les nou del matí, però una hora més tard tornava i feia un bon esmorzar; a més, mai es canviava de roba', va relatar Cos.

Ens ha ben pres el pèl

'Ens en vam refiar i ens ha ben pres el pèl', comentava per la seva banda la propietària de l'hostal Cal Fuster, Eva Masllorens. Aquesta mestressa assegura que el que més l'indigna, més enllà dels diners, és manera 'com ha enganyat tothom, fins i tot les persones aturades a qui prometia feina per treballar en el nou hospital'. Al seu hostal, a més de quedar a deure més de 500 euros, Llopart també va fer encàrrecs de gènere. 'Per exemple, si venia algú que repartia formatges, ell li n'encarregava una caixa sencera i li deia que ja li pagaria, però arribat el moment marxava sense pagar res', ha explicat Masllorens.

Quatre mesos per pagar

Després que els Mossos d'Esquadra detinguessin Llopart, i d'un intent fallit a Olot per celebrar un judici ràpid, ahir al matí el cas ha arribat als Jutjats de Girona. Inicialment, el fiscal demanava una pena de tres anys de presó per al morós, a qui imputava un delicte d'estafa continuada. Al final, però, no ha calgut celebrar la vista, perquè les parts han arribat a un acord. El Jutjat Penal Número 3 ha condemnat Llopart a una pena de 21 mesos de presó, però n'ha suspès l'execució perquè l'estafador s'ha compromès a pagar tot el que deu en un termini de quatre mesos. En total, les factures impagades sumen uns 2.040 euros.

En cas que l'estafador no satisfaci la quantitat en el termini establert, anirà a la presó. Ahir al matí, als passadissos dels jutjats, el mateix Llopart assegurava que pagarà el deute. 'Passava una mala època i no vaig veure cap més sortida que aquesta', relatava l'estafador quan se li preguntava sobre el motiu de l'engany.

L'home ha explicat que, abans de quedar-se sense feina, havia treballat per a l'empresa de la qual assegurava ser-ne el cap d'obres. 'Com que no tenia ni feina ni diners, em vaig haver d'espavilar com vaig poder; ara, però, ja he començat a treballar i en els propers mesos tornaré els diners', ha dit Llopart. L'estafador ha admès haver estat de franc als quatre hostals de la comarca, però també ha precisat que la seva voluntat 'és pagar el que es deu'. Josep Llopart, que té 56 anys i oficialment és veí de Malgrat de Mar, ha reiterat també que aquesta és 'l'única vegada' a la seva vida que ha portat a terme una estafa continuada com aquesta.
  • L'estafador Josep Llopart afirma que es va quedar sense feina i que per això no va poder pagar els deutes dels hostals (ACN)