La Guàrdia Civil obre una investigació pel veí d'Espolla que denuncia coaccions per parlar català

L'home assegura que tres agents sense uniformar el van amenaçar amb detenir-lo si no retirava el CAT de la matrícula

L'activista cultural i viticultor d'Espolla, Josep Maria Tegido-Mallart, va adreçar una carta a la premsa on denunciava que havia estat víctima de coaccions per part de tres agents de la Guàrdia Civil que l'instaven a dirigir-se a ells en castellà i volien obligar-lo a treure el CAT que porta a la matrícula del cotxe.

Segons el seu relat, tres agents el van aturar a la carretera de Cantallops en un control rutinari de fronteres per buscar drogues i armes. A la carta, assegura que cap dels guàrdies anava uniformat tot i que sí que anaven en un cotxe patrulla. Llavors, li van demanar la documentació i li van reclamar que parlés amb ells en castellà perquè no entenien el català. Després, li van registrar el cotxe. Finalment, continua relatant, van veure que duia el CAT sobre la placa de la matrícula de davant i el van instar a retirar-lo. "Ha de treure l'adhesiu de la placa", li van dir en castellà.

Com que l'home s'hi va negar, continua relatant, el van amenaçar amb multar-lo amb 3.500 euros i van fer fotos de la placa per tenir la prova gràfica. Segons Tegido-Mallart, la disputa encara era lluny d'acabar-se perquè els agents el van continuar reprenent per parlar català a persones que no l'entenien i per no voler retirar l'enganxina de la matrícula. Finalment, relata, li van dir que si no retirava l'adhesiu se l'enduien detingut. Segons l'home, en el moment en què anaven a emmanillar-lo, els agents es van fer enrere i van decidir retornar-li els papers i marxar "sense acomiadar-se".

L'home no ha presentat una denúncia formal però sí que ha fet públic el cas i també l'ha fet arribar al Síndic de Greuges. Per la seva banda, la Guàrdia Civil ha confirmat que ha obert una investigació per esclarir què va passar contrastant la versió de l'home amb la dels tres agents que l'haurien aturat en un control rutinari. Fonts del cos asseguren que no tenen competències per multar un conductor que porti el CAT a la matrícula i que si volguessin denunciar un infractor haurien d'avisar els Mossos d'Esquadra.