Girona vol que els supermercats habilitin espais on deixar el menjar que ja no està a la venda

L'ajuntament vol evitar que la gent agafi menjar en mal estat dels contenidors i els tancarà amb cadenats

Aquest divendres s'han donat cita a l'Ajuntament de Girona responsables de les cadenes Mercadona, Caprabo, Carrefour, Valvi, Bon Preu i Hipercor amb la voluntat de trobar una sortida a un fenomen que va en augment a la ciutat a causa de la crisi. Segons ha confirmat el mateix regidor de Serveis Socials, Eduard Berloso, cada vegada és major el nombre de persones que s'acosten als contenidors situats a tocar dels supermercats per recollir el menjar que, a l'hora de tancar, hi llencen.

Amb la voluntat de "dignificar" aquestes persones que han de remenar entre les deixalles per trobar menjar aprofitable, l'ajuntament ha reunit els responsables dels supermercats per trobar una sortida de consens. Segons ha explicat el regidor, de la reunió no n'ha sortit una única opció sinó que s'ha decidit citar els supermercats, un a un, en un període de quinze dies per acabar de tancar la decisió.

No obstant això, Berloso ha explicat que l'opció que ha estat més ben vista és la de què els supermercats habilitin en espais annexos als establiments un lloc on deixar de manera ordenada aquell menjar que s'ha retirat de venda però que encara és apte per al consum. Es tractaria que els supermercats deixessin en unes lleixes i també en alguna espècie de petita cambra frigorífica aquell menjar que encara es pugui consumir.

El regidor ha explicat que alguns dels assistents a la reunió han de consultar aquesta opció amb els superiors i, per tant, encara no s'ha pres una decisió ferma. El consistori s'ha compromès a facilitar la construcció d'aquests espais si és que alguns supermercats no en disposen.

D'altra banda, Berloso ha explicat que volen tancar els contenidors on habitualment s'hi aboquen menjar ja caducat o en mal estat. Segons ha indicat, es plantegen posar-hi cadenats per tal que ningú pugui agafar de dins el contenidor aquest menjar.

El regidor ha reconegut que aquest fórmula de deixar en un espai concret menjar en bon estat pot aguditzar la picaresca d'algunes persones però ha assegurat que no poden controlar si hi ha gent que després ven aquest menjar. Sí ha apuntat però que caldrà que alguns voluntaris evitin que una sola persona acapari la major part del menjar que es deixa en aquests espais.

Berloso ha dit que volen tenir acordada la fórmula en un màxim d'un mes. "No es tracta d'acabar amb aquesta imatge sinó de dignificar la manera com aquesta gent s'aprofita dels aliments que sobren", ha manifestat.