Jutgen un acusat de maltractar i violar la fillastra en un pis de Girona

El processat nega els fets

L'Audiència ha jutjat un acusat que s'enfronta a 17 anys de presó per violar i maltractar la seva fillastra en un pis de Girona. Segons sostenen les acusacions, els abusos van començar quan la menor tenia entre 8 i 9 anys i es van allargar fins als 14.

Entre d'altres, relaten que el processat va colpejar la fillastra amb una corretja, la va cremar amb oli roent i la va violar repetidament. Davant del tribunal, l'acusat ha negat els fets, ha assegurat que la menor era una nena problemàtica i "mentidera" que no acceptava que la renyés, ha dit que mai la va maltractar i, encara menys, la va violar. L'home ha atribuït la denúncia de la menor, que ha declarat a porta tancada, a una revenja per fer-li mal i poder-se'n anar amb el pare.

La fiscalia i l'acusació particular sostenen que l'acusat va sotmetre la seva fillastra a "càstigs físics habituals" i la va violar repetidament durant cinc anys. "Al principi van ser tocaments però, des que la menor tenia entre vuit i nou anys, la va començar a penetrar vaginalment i, en dues ocasions, també per via anal", acusa la fiscalia.

El processat es va casar amb la mare de la menor l'any 2010 i, des d'aleshores, van començar a viure junts en un pis del barri de Santa Eugènia de Girona. Segons les acusacions, l'home aprofitava quan es quedava sol amb la menor perquè la mare treballava per agredir-la sexualment i "amb violència".

La menor ha declarat a porta tancada a petició de les acusacions. La fiscalia, però, ha apuntat al seu informe que la seva declaració ha estat "creïble, versemblant i persistent" i que ha tornat a descriure els fets "amb detalls molt concrets" que, segons el seu parer, serien impossibles de produir-se en el cas d'un relat inventat.

A més, les acusacions també subratllen que l'acusat va sotmetre la nena a un clima de "terror" amb càstigs corporals constants que "excedien amb escreix el dret al correctiu". Al seu informe, la fiscal també ha descrit dos episodis de maltractament especialment greus que la menor ha explicat al judici.

En una ocasió, segons l'acusació, el processat la va colpejar amb la corretja del gos. Un altra vegada, quan estaven a la cuina del domicili, va agafar una cullera que estava en contacte amb ferro roent i li va cremar el peu. Les acusacions també exposen que el processat va amenaçar la menor en una ocasió dient-li que acabaria a l'hospital amb "algun os trencat".

L'acusat i la mare de la menor ho neguen

L'acusat ha negat rotundament totes les acusacions i ha assegurat que són directament "mentida". El processat ha detallat que, en un principi, va intentar criar la menor com si fos la seva filla però, amb el pas dels anys i quan la nena va començar a entrar a l'adolescència, la relació es va deteriorar molt. "Ella no acceptava les normes de casa, volia sortir fins tard i anava amb males companyies", ha explicat. Per això, ha explicat que tant ell com la seva mare la castigaven sense mòbil o sense mirar la televisió.

Segons l'acusat, la nena se'n volia anar a viure amb el seu pare i sosté que s'ha inventat la denúncia per aconseguir treure-se'ls "de sobre" i fer la seva. El processat, a més, tampoc descarta que l'acusació segons ell "falsa" estigui orquestrada pel pare de la nena: "No va acceptar mai que estigués amb la seva ex i sempre hem tingut mala relació".

El processat ha exposat que al pis hi vivia també la seva germana que tenia cura de la nena i del seu germà perquè "no tenia papers" i no podia treballar i que ell no es quedava mai sol amb la menor.

La seva declaració l'ha refermat el testimoni de la mare, que ha assegurat que en una ocasió la menor la va amenaçar amb "liar-la per aconseguir estar amb el seu pare". "És una pel·liculera i una nena molt mentidera", ha dit que la mare que també reclama que "tingui un càstig per haver fet una denúncia falsa".

La menor va explicar els fets a dues amigues de l'escola i a les orientadores del centre educatiu el maig del 2018 i, a partir d'aquí, es va engegar el protocol per abusos sexuals. Des d'aleshores, està tutelada per la DGAIA i viu en un centre d'acollida.

Els psicòlegs de l'equip d'assessorament tècnic penal que la van examinar han assegurat que el seu relat és "creïble" i un cas d'abusos "de manual". Al judici també han declarat els forenses que van explorar la menor. Els metges han explicat que no van detectar cap rastre de lesió vaginal i han assegurat que es fa "difícil d'explicar" que no hi hagués cap cicatriu o rastre tenint en compte que les suposades penetracions van començar quan la nena tenia 8 anys quan hi ha una "desproporció" que hauria d'haver provocat "algun tipus d'esquinçament".

17 anys de presó

La fiscalia i l'acusació particular sol·liciten 17 anys de presó i 15 dies de localització permanent per un delicte continuat d'agressió sexual amb abús de confiança, violència habitual en l'àmbit familiar i amenaces lleus. També volen que l'acusat indemnitzi la menor amb 12.000 euros pels danys morals patits.

La defensa, encapçalada pel lletrat Joan Pere Zapata, demana l'absolució. El judici, que s'ha fet a la secció quarta de l'Audiència de Girona, ha quedat vist per a sentència.