Girona no tindrà una oficina municipal que faci de mitjancera en casos de desnonaments

El govern defensa que estan aconseguint "èxits" en aquesta matèria gràcies a la tasca del regidor i que no calen més eines

La creació de l'oficina municipal s'ha debatut al ple a petició d'ICV que proposava crear aquesta eina com a instrument mitjancer en processos de desnonaments que s'originin a Girona. Els principals objectius d'aquest ens eren assessorar famílies en risc d'execució hipotecària i desnonaments, atendre casos de les que ja tenen en marxa el procés judicial d'embargament, negociar alternatives al desnonament (com ajornaments, dacions en pagament, etc) i crear una borsa de vivendes de lloguer social, entre d'altres.

Ni CiU ni PP s'han sumat a la proposta. Per una banda, la portaveu del PP a Girona, Concepció Veray, ha donat un "vot de confiança" al govern de CiU perquè, segons ha justificat, el govern li ha explicat la tasca que està duent a terme en matèria d'habitatge per evitar desnonaments. "El govern ens ha demanat la nostra confiança perquè aquest instrument podria perjudicar la feina que està fent", ha manifestat Veray.

Per part de CiU, el portaveu, Carles Ribas, ha demanat que "es deixi treballar al govern" i ha defensat la tasca que s'està fent en aquest sentit. "Hi ha eines dins l'ajuntament per solucionar aquest problema i fer una oficina no ho arreglarà", ha manifestat.

Les dues forces han proposat a la resta de partits conèixer en primer lloc la tasca que està fent el govern i, posteriorment, si no es considera suficient, debatre de nou la moció ICV no ha volgut deixar sobre la taula la moció que s'ha votat i només ha sumat els vots a favor d'ICV, PSC i CUP i no ha prosperat.

L'alcalde ha intervingut també per criticar que la moció s'havia plantejat de "manera maniquea" perquè, segons Puigdemont, s'ha volgut presentar el govern com si fos "insensible" a la qüestió dels desnonaments. "Jo mateix vaig donar ordres al regidor i s'està fent molta feina amb bons resultats"; ha dit. Puigdemont s'ha compromès a què el regidor, Eduard Berloso, expliqui a la junta de portaveus els resultats de les polítiques d'habitatge. "Jo no faré propaganda dels èxits que aconseguim però sí els podem monitoritzar", ha afirmat.

La regidora d'ICV Núria Terés ha ironitzat sobre els "èxits" que s'han aconseguit des del govern i ha manifestat que Girona "podria ser la primera ciutat de Catalunya on un sol regidor aconsegueix entendre's amb els bancs per evitar desnonaments". "Caldria fer-li un reconeixement públic al regidor", ha apuntat Terés.

No prospera la moció sobre la sanitat pública

El ple també ha votat una moció presentada per la CUP que demanava a l'Ajuntament de Girona que s'oposi al pla pilot anunciat pel Departament de Salut per a l'hospital Trueta i també a alguns ambulatoris. La moció no ha prosperat perquè CiU i PPC hi ha votat en contra.

La CUP havia presentat per la via d'urgència una moció que demanava que es jutgessin totes les persones que van ocupar càrrecs de responsabilitat durant el franquisme, després de la mort de Manuel Fraga Iribarne. Només ICV i CUP han votat a favor de la urgència de la moció i, per tant, no s'ha votat ni debatut.