L'Escola de Pagesos i Pastors s'estén a la Garrotxa, el Ripollès, la Ribagorça, i el Parc Natural del Montseny

A la primera edició d'un total de 25 alumnes només tres van abandonar els estudis

Freixa explica que 'amb l'escola ha quedat demostrat que hi ha gent jove, preparada amb ganes de continuar en el món de la ramaderia i l'agricultura però que topen amb la problemàtica de sempre, no troben terres'. I afegeix que 'si no s'hi posa mesura no hi haurà la continuïtat que nosaltres estem potenciat a l'escola' Dels 25 alumnes de la primera edició, 3 ho van deixar perquè van veure que no els interessava i la resta han continuat amb la idea de treballar de pagesos o bé llogats o muntar un negoci ells.

La segona edició de l'Escola començarà el proper dia 8 de febrer al Centre de Bon Repòs, al Pallars Jussà. En aquest centre és fan les classes teòriques durant un mes. Coincidint amb la finalització de les classes teòriques és celebrarà una festa a Sort en la qual s'entregaran els diplomes als alumnes de la primera promoció de l'Escola i la finalització de les classes teòriques de la segona promoció.

La procedència dels candidats de la nova edició és molt diversa. El 57% venen de comarques del Barcelonès, principalment l'Anoia, el Barcelonès i el Vallés Occidental; el 23% venen de comarques gironines, la Selva, la Garrotxa i el Gironès; el 10% ve de comarques de Lleida, de l'Urgell i el Pallars Sobirà; el 5% del tarragonès i el 5% restant de l'Horta de València. Quant a la situació laboral, el 52% es troben a l'atur. En dos casos d'alumnes que estan treballant, deixaran les seves feines actuals per incorporar-se a l'escola. Dels alumnes que treballen, tres d'ells estan vinculats a treballs socials o educatius com a educadors; en els altres casos els llocs de feina giren entorn a feines com jardiners, pagesa de someres, treballador de la indústria química, ajudant de forn de pa i cuiners.

Vanesa Freixa diu que 'és important reflectir la tendència que reflecteix un canvi de paradigma en el perfil de la nova pagesia. Persones joves, formades i que tot i no venir de tradició pagesa tenen la voluntat d'iniciar-se en el sector'. I afegeix que 'el seu projecte gira entorn a poder desenvolupar el seu projecte vinculat a una explotació de dimensions petites, ecològica i amb la que pugui desenvolupar una comercialització directa, per aconseguir una major sobirania econòmica i alimentària'.

Els alumnes de la segona edició faran les pràctiques a diferents zones: 15 alumnes les faran als Pallars, la Ribagorça i possiblement la Val d'Aran i els 7 restants a la Garrotxa, el Ripollès i el Montseny. La mitjana d'edat dels alumnes és de 35 anys i el 57% venen de comarques del Barcelonès.
  • La Vanesa Freixa, responsable de l'Escola de Pagesos i Pastors, parla d'on faran pràctiques els alumnes de la segona edició (ACN)