Girona rescindirà el contracte a l'empresa que reforma la Central del Molí per retards i incompliments

El consistori podria demanar indemnitzacions per danys i perjudicis

Els treballs per reformar l'antiga Central del Molí per situar-hi les oficines dels serveis econòmics de l'Ajuntament van començar a finals del 2017. Es van adjudicar a l'empresa Comsa Service Facility Management per poc més d'1 milió d'euros (MEUR). Inicialment, l'obra havia de durar quinze mesos i acabar-se al març del 2019.

Però la descoberta de restes medievals del segle XIV (en concret, de l'antic Rec Comtal i del Molí de Baix) van fer alentir els treballs i van obligar a replantejar-ne els terminis. Per això, el consistori va donar una pròrroga a l'empresa perquè els acabés, que va expirar a finals de l'any passat.

La realitat és, però, que l'edifici encara està empantanegat. De fet, no hi ha moviment i a simple cop d'ull ja es veu que les obres són lluny d'acabar-se. Per això, la junta de govern local ha aprovat iniciar un expedient de resolució contractual amb Comsa Service Facility Management. A la pràctica, això suposa engegar el procés administratiu per rescindir el contracte amb l'empresa adjudicatària.

El regidor d'Urbanisme, Lluís Martí, admet que "a ningú se li escapa que la de la Central del Molí és una obra desgraciada". Sobretot, perquè si es fa efectiva la rescissió, aquesta se sumarà als entrebancs que ja va viure l'edifici l'any 2015.

Aleshores, es va decidir convertir l'immoble en un espai cívic (amb un casal d'avis i locals per a l'associació de veïns). L'obra es va adjudicar a una promotora, però després d'un mes d'engegar els treballs, la constructora va fer fallida. El projecte es va reformular, l'espai cívic es va moure de lloc –fins a la plaça Jordi de Sant Jordi- i es va decidir ubicar a la Central del Molí els serveis municipals de recaptació.

Danys i perjudicis

"Malauradament, hi ha obres que funcionen fatal, i aquesta n'és una", diu el regidor. Lluís Martí explica que ara, un cop obert l'expedient, es valorarà "amb tots els ets i uts" la feina que ha dut a terme l'adjudicatària. "Estudiarem com ha anat el compliment; o més ben dit, els incompliments del contracte", precisa el regidor d'Urbanisme.

Un cop es tanqui l'expedient -aquí, l'empresa pot presentar al·legacions- el consistori aprovarà rescindir o no el contracte. Martí ja ha precisat, però, que "lògicament" durant tot aquest tràmit administratiu s'analitzarà si el consistori ha patit "danys i perjudicis" pels retards i incompliments. I que, de fet, l'Ajuntament ja ha retingut la garantia que Comsa Service Facility Management va aportar, per fer-la servir en cas que calgui cobrir responsabilitats.

"A l'equip de govern és al primer que li sap greu que l'obra hagi anat d'aquesta manera", ha dit Martí. "Però malauradament és així, i farem tot allò que calgui per defensar els interessos municipals", ha conclòs el regidor d'Urbanisme.

Construïda a finals del segle XIX, la Central del Molí aprofitava l'aigua de la séquia Monar per donar electricitat a diversos carrers i indústries de l'època.