Un grup de Mossos s'enfronta a Mas cantant 'Viva España' per boicotejar un acte a Lloret de Mar

El president demana als qui protesten per les retallades que tinguin "consciència de l'esforç, del sacrifici i de la renúncia"

"Al nostre país hem de fer la feina ben feta, a ric que no tothom l'accepti; sempre hi haurà gent contrària, però és evident que Catalunya té un camí que és el de la recuperació". Amb aquestes paraules, el president de la Generalitat ha volgut sortir al pas de les diferents concentracions i manifestacions que s'han viscut en els darrers dies arreu del territori arran dels ajustos pressupostaris.

Entre aquestes, es troben les dels funcionaris de presons (que han bloquejat l'entrada a diversos centre penitenciaris) o els representants sindicals dels mossos (que han ocupat diversos vestíbuls de comissaries). Artur Mas ha admès que "sempre hi haurà gent contrària" a les decisions del Govern, però que ara cal donar "resposta" a la situació actual.

Per això, el president ha dit que la ciutadania ha "d'entendre" que "en circumstàncies difícils" com les actuals "tothom ha de fer un esforç, un sacrifici i una contribució per al bé comú i general". Artur Mas ha dit que encarar el camí de la recuperació de Catalunya és una "feina col·lectiva" que no només correspon a les administracions, sinó que s'ha d'abordar "des de tots els punts de vista, on tothom hi és comptat".

En aquest sentit el president ha declarat: "Ens trobem en una època en què, per fer això, cal tenir consciència de l'esforç, del sacrifici i de la renúncia". I ha afegit, amb fermesa: "A alguna cosa haurem de renunciar si volem que això vagi a millor, i que cadascú s'ho apliqui a si mateix".

Protesta a Lloret de Mar

El president de la Generalitat ha fet aquestes consideracions poc després que més d'un centenar de manifestants l'escridassessin a la seva arribada a Lloret de Mar (Selva), on ha inaugurat la Casa de la Cultura acompanyat del conseller de Cultura, Ferran Mascarell; el president de la Diputació de Girona, Jaume Torramadé, i l'alcalde del municipi, Romà Codina.

Els manifestants s'han aplegat davant de l'edifici per manifestar-se contra les retallades. Entre les pancartes que lluïen es podien llegir frases com 'Prou retallades'. Quan ha arribat el president, els concentrats han corejat consignes com "No és una crisi, és una estafa" i han rebut el president amb crits de "Cobarde, Cobarde". Poc abans de l'arribada de Mas han entonat el 'Viva España' i han tret una bandera espanyola.

Els qui protestaven eren, majoritàriament, representants sindicals dels mossos, agents que no es trobaven en horari laboral i representants de la plataforma Units pels CAP, que protesten pel tancament dels centres d'atenció primària de la comarca de la Selva en horari nocturn. A més, també hi havia funcionaris dels sectors de l'ensenyament o la medicina.

El portaveu del sindicat SME-CCOO, Toni Castejon, ha lamentat que amb els ajustos "la seguretat de Catalunya" es troba "en perill", perquè els mossos no tenen "els recursos necessaris per poder treballar correctament". Castejon ha critica que s'ha abocat els policies a patir retallades d'entre "un 20 i un 25% del sou" i ha assegurat que aquestes protestes no són més que "el principi". A més, també ha dit que estan "molt emprenyats" i que faran "tot el que faci falta perquè Artur Mas ho sàpiga.

El portaveu de SPC, David Miquel, ha concretat que, apart de les concentracions i protestes (tant a peu de carrer com a les comissaries) han engegat un altre tipus de mobilització. Demanaran a tots els agents que actuïn "estrictament com marca la llei". Miquel també ha concretat que els mossos preveuen deixar de fer servir el telèfon mòbil, com a protesta per les retallades.

D'altra banda, la portaveu de la plataforma Units pels CAP, Sílvia Martínez, ha destacat que els membres de l'entitat agrupats a l'entrada de l'edifici s'han vestit de periodistes per mirar d'entrevistar el president sobre "diversos casos de corrupció en l'àmbit sanitari". La portaveu ha dit que, tot i que no han pogut parlar directament amb el president, volien muntar un acte "contundent".

La protesta també ha aplegat diversos professors i metges, que s'han apropat fins a la plaça Pere Torrent de Lloret de Mar per mostrar la seva "insatisfacció". Els manifestants han escridassat Artur Mas quan ha baixat del cotxe oficial i no han parat de llançar consignes -això sí, des de l'exterior- durant la visita que el president de la Generalitat ha fet a la Casa de la Cultura.