El fred porta per primer cop a Banyoles més d'un miler de fredelugues, un ocell aquàtic vingut del nord

Les baixes temperatures ha fet que la població d'aquests ocells augmenti considerablement respecte els 150 exemplars de l'any passat

Les baixes temperatures han portat a Banyoles un major nombre de fredelugues, un ocell petit de color negre i blanc amb un plomall al clatell que prové del nord d'Europa. Aquesta espècie ha arribat a una xifra rècord, més d'un miler, mentre l'any passat es comptaven en uns 150 exemplars. Aquesta és una de les dades que s'inclouen al cens d'ocells aquàtics hivernants del Pla de l'Estany que Limnos elabora anualment. La recuperació d'un dormidor per a 50 esplugabous a les ribes de l'estany i la presència de dues cigonyes, són també algunes novetats d'aquest any, marcat per la normalitat en la majoria d'espècies.

Després de recollir les dades durant el mes de gener, l'entitat ecologista fa un balanç positiu de la presència d'ocells aquàtics hivernants a Banyoles. Com en anteriors edicions, la majoria d'espècies estan presents en xifres similars a altres anys i per tant es confirma la seva continuïtat. Aquest any, però, s'han observat algunes sorpreses. Les baixes temperatures han propiciat que un ocell aquàtic del nord d'Europa assolís una xifra rècord, fins a 1.034 exemplars, enfront dels 158 de l'any passat. Es tracta de l'ocell anomenat fredeluga, de color negre i blanc i amb un plomall al clatell. Carles Feo, un dels responsables de Limnos, afirma que el nombre els ha sorprès, sobretot perquè l'any passat ja valoraven la xifra assolida com a 'molt bona'. 'Aquest any ha estat espectacular'. Se n'ha vist al Pla d'Usall i al Pla de Martís. A la resta de Catalunya, també se n'ha pogut observar com ara els aiguamolls de l'Empordà.

Una altra de les novetats del cens d'aquest any ha estat la descoberta d'un dormidor (espai de descans) per a 50 esplugabous, una espècie que fa uns anys havia estat molt nombrosa, fins a 500 exemplars l'any 2000, i que poc a poc havia anat desapareixent. Amb la seva reaparició, els experts desconeixen si es deu al fet que els torna a agradar l'estany com a indret o si hi han tingut a veure les baixes temperatures. El fred fa que alguns ocells optin per no moure's tant. Per altra banda, també s'han pogut censar dues cigonyes, les mateixes que aquesta primavera van tenir dos pollets. La mala notícia és que al final només en va sobreviure un i faltarà veure si el supervivent retorna la pròxima primavera a la comarca.

Una altra espècie que també ha crescut de forma important és la fotja, afavorida per la proliferació d'algues, el seu aliment –ha passat de 30 exemplars a 337 aquest 2009- o el morell caproig. I entre les espècies de costen de veure, hi ha el blauet, un ocell molt conegut a la comarca i que aquest any se n'han pogut veure dos exemplars.

Pel que fa als gavians, la seva presència no és tant baixa com la de l'any 2008, amb 700 exemplars però tampoc assoleix els màxims de 2.000 de fa uns anys. Durant el 2009, s'ha detectat una disminució, especialment entre setmana, com a conseqüència de la presència de falcons a l'abocador de Puigpalter per a foragitar-los. Segons els càlculs de Limnos, durant el cens es van detectar uns 1.425 exemplars.

L'excés d'algunes espècies domèstiques


Una de les problemàtiques detectades ha estat la presència de disset espècies d'ànecs híbrids, domèstics i oques de granja, així com un ànec mandarí i dues oques egípcies, que no es corresponen amb espècies autòctones i per tant no són vàlides per al cens. L'entitat ecològica denuncia que aquesta presència d'animals, que alguns particulars deixen anar a l'estany, desvaloritzen aquest espai natural i el banalitzen.

Un total de 13 persones han participat en les tasques de recompte d'aquest cens, que ha comptabilitzat unes 35 espècies d'ocells aquàtics d'interès.
  • Un exemplar de fotja a l'estany de Banyoles (ACN)