Enginyers diuen que el temporal Gloria evidencia els incompliments en la millora de la xarxa elèctrica

L'associació reclama les mesures d'interconnexió de la xarxa pendents

L'Associació i el Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya han assegurat que el temporal Gloria ha evidenciat que "no s'han complert les mesures de millora de la xarxa elèctrica acordades després de la nevada de l'any 2010".
Davant aquesta situació, les institucions han proposat "confeccionar un mapa de risc real i dels punts crítics" per a les xarxes de transport i distribució d'energia elèctrica en el quadrant nord-oriental del Principat. Així mateix, Enginyers Industrials de Catalunya ha alertat que, durant els propers mesos, les comarques gironines es trobaran en una "situació precària de subministrament" i han reclamat que les mesures d'interconnexió de la xarxa pendents a la demarcació de Girona "no es retardin més".
 
En paral·lel, han recordat que la "insuficient electrificació de la xarxa" és una de les causes per les quals el tren d'Alta Velocitat entre Barcelona i Girona continua prestant el servei a una velocitat comercial inferior als 200 km/h. Per a l'Associació i el Col·legi, "les xarxes de transport i distribució són essencials per a la descarbonització i la transició energètica i cal garantir la seva resiliència".

Segons les associacions, la intensificació dels fenomens climàtics més agressius ha provocat un risc més elevat de vulnerabilitat. A més, la transició cap a un sistema energètic més descarbonitzat que acosti la generació al consum, obliga "a urgents replantejaments d'adaptació de la funcionalitat de les infraestructures existents".

Per aquest motiu, "caldrà repotenciar xarxes, reconvertir xarxes d'evacuació d'energia a la funcionalitat per crear futurs punts d'emmagatzematge i diversificar i ampliar les funcionalitats dels operadors". Per a Enginyers Industrials, "és urgent definir i implementar mesures tècniques, reglamentàries, de planificació en el doble objectiu de resiliència del sistema actual i de planificació de la futura operativa".