La patronal alerta que la taxa turística abocarà hotels i càmpings al tancament

La Foeg demana un "esforç" a comerciants i ajuntament per permetre que les botigues obrin aquest cap de setmana del Girona 10

La patronal Foeg s'ha sumat a les crítiques de la Federació d'Hostaleria de les comarques gironines i s'ha oposat frontalment a la "imposició" d'una taxa turística per a aquest 2012. El seu secretari general ha dit que, des de la patronal, estan disposats a poder "obrir un diàleg" amb el Govern sobre aquest tribut indirecte però que, en cap cas, la taxa s'ha d'aplicar ara que "els preus amb els touroperadors ja estan tancats".

En conseqüència, David Hugas ha dit que seran els mateixos establiments els qui s'hauran "d'empassar" el cost del tribut (que es planteja entre 1 i 3 euros), i que això abocarà hotels i càmpings de la Costa Brava a tancar perquè no podran assumir la despesa. Com a exemple, el secretari general de la Foeg ha posat la situació en què es pot trobar un càmping mitjà, de 3.000 places, que ja hagi lligat una reserva de totes les places amb un touroperador durant vint dies.

"A 1 euro per dia, i com que ja tindrà preus tancats, això li suposarà una despesa de 60.000 euros, que hauran d'assumir els propietaris", ha dit Hugas. I ha afegit: "Si es vol mirar per dia, 1 euro sembla molt poc, però acumular 3.000 euros diaris de pèrdues fa que sigui molt difícil poder sostenir un negoci en aquestes condicions".

I no només això, sinó que el secretari general de la Foeg ha anat més enllà. Segons Hugas, és "evident" que la taxa condemnarà destinacions, com ara Lloret de Mar (Selva). "Cal apostar per a la qualitat, però tampoc podem deixar de banda que el sol i platja ens dóna complements vitals per a l'economia gironina", ha explicat Hugas.

Per això, des de la Foeg es demana a la Generalitat que reflexioni i s'avingui a obrir un diàleg amb el sector. "I aquest diàleg s'ha de fer amb temps i ganes, tenint en compte que no és el mateix aplicar una taxa d'aquest tipus en hotels que en càmpings o cases rurals", ha conclòs Hugas, en referència a l'anunci que va fer el Govern, dient que veuria amb bons ulls que càmpings i cases rurals quedessin exclosos de la taxa turística.

Obrir en diumenge per Girona 10

El secretari general també s'ha mostrat obertament a favor de l'acció de promoció turística que aquest cap de setmana viurà Girona, en què hotels i restaurants ofereixen habitacions i menús a 10 euros. La iniciativa, batejada com a 'Girona 10', ha permès -en paraules d'Hugas- "destinar pocs recursos i generar moltes expectatives".

Hugas, però, ha demanat que -encara que no sigui un festiu especial- es permetin obrir les botigues al diumenge, aprofitant que hi haurà "milers de persones donant voltes per la ciutat". Per això, el secretari ha demanat als comerciants que facin "un esforç" i que l'ajuntament es posi al seu costat i sol·liciti a la Generalitat que permeti als establiments alçar les persianes. "Aquesta és una bona oportunitat per a Girona", ha sentenciat el representant de la Foeg.