Substituiran 198 dipòsits d'aigua per apagar incendis en territori gironí per altres de formigó

La Diputació pagarà la millora de la xarxa de punts d'aigua i aquest 2012 hi destinarà 50.000 euros per a la reparació d'uns quatre dipòsits

El conveni que s'ha rubricat aquest dimarts té una vigència de quatre anys, prorrogable amb el temps, segons ha explicat el secretari general d'Interior de la Generalitat, Xavier Gibert, que ha subratllat el valor d'aquest document que formalitza una relació de col·laboració entre aquestes dues administracions en la tasca de l'extinció d'incendis des de l'any 1989.

El territori gironí és una zona "molt vulnerable" pel que fa als incendis per la seva climatologia i amb factors com ara la tramuntana, segons ha apuntat Gibert, que eleven el nivell de perillositat i que fan especialment necessari el treball de prevenció amb la col·laboració de totes les institucions que hi poden aportar recursos humans i tècnics. En aquest sentit, ha assenyalat que "els incendis s'encenen a l'estiu i s'apaguen a l'hivern", amb gestos com la signatura d'aquest conveni, que van en la línia de "posar tots els mitjans per apagar els focs que esperem que no es produeixin però que segurament serà inevitable que en tinguem".

La col·laboració entre Diputació de Girona i Bombers de la Generalitat per tenir a punt els punts d'aigua estratègics per apagar els incendis forestals passa per la creació d'una comissió de cooperació que treballarà en el programa d'actuacions alhora que se'n farà un seguiment.

La substitució dels dipòsits d'aigua fets de xapa

Una de les actuacions prioritàries serà la millora dels 254 dipòsits que inicialment estan disponibles per al subministrament d'aigua a helicòpters i camions de bombers al a demarcació. D'aquests, un total de 198 estan fets amb xapa galvanitzada, un material que no té suficient resistència, i que fa que hi hagi pèrdues d'aigua i que es rovelli. Per això, s'ha estudiat quins són els dipòsits que necessiten amb més urgència ser substituïts per uns altres de formigó, un material molt més adequat que acabarà substituint a tots els de xapa a "mitjà termini". Aquest procés no serà fàcil ja que un dels aspectes més complicats és retirar la base de formigó on hi ha col·locat el dipòsit de xapa.

De moment, la Diputació de Girona, que és qui assumirà tots els costos de la seva millora i renovació, destinarà per aquest any un total de 50.000 euros, que serviran per construir entre 3 i 4 dipòsits nous. El Govern, per la seva banda, posa a disposició dels seus tècnics i mitjans per definir les actuacions i les prioritats en la seva execució. Segons ha explicat el vicepresident de la Diputació, Miquel Calm, "aquest és un conveni molt important per al territori" i per a la "preservació dels nostres boscos". La idea és que el programa de millora es vagi completant en funció dels recursos destinats cada any i per tant no se sap amb exactitud quan es podrà donar per finalitzat.

Noves normes de seguretat i noves ubicacions

Tot i que la majoria dels dipòsits funcionen amb normalitat, s'ha decidit iniciar un procés de millora per poder complir les noves normes de seguretat i evitar possibles accidents quan els vehicles utilitzen aquests dipòsits. Això farà que alguns dipòsits deixin de ser operatius i es recol·loquin a altres punts més estratègics, si bé no han precisat la quantitat ni les noves localitzacions. Per altra banda, també es preveu omplir els dipòsits prioritaris buits o mig plens i millorar les pistes forestals estratègiques.

Si bé el pla ja està elaborat, hi ha previst que els responsables del programa es reuneixin amb els representants dels municipis -Consells Comarcals i Ajuntaments- per exposar-los la situació de cada zona i les actuacions que caldrà fer. En aquest sentit, s'ha reconegut la col·laboració dels ciutadans que han accedit a la instal·lació d'aquests dipòsits a les seves finques de forma desinteressada.

Els dipòsits estan repartits per tot el territori gironí i amb una especial presència a les zones més vulnerables en matèria d'incendis, com són l'Alt i Baix Empordà i la Selva. El calendari fixat estableix que cada 31 de maig, tots els dipòsits prioritaris inclosos en el programa anual hauran d'estar plenament operatius.