El port de Roses ja té confirmats tres creuers per aquest estiu i els primers turistes arribaran el juny

L'alcaldessa assegura que no vol competir amb Palamós sinó compartir serveis i productes

Roses està decidida a explotar la seva situació privilegiada a l'Alt Empordà–està envoltada de tres parcs naturals i compta amb una badia com a porta d'entrada des del mar- per fer-se un lloc en el mercat dels petits creuers de luxe. El primer en estrenar la seva nova faceta turística serà el 'The World', considerat un dels més luxosos del món i exclusius, i ho farà el 22 de juny, segons informen al seu llistat de destinacions. L'altra vaixell s'espera el mes d'agost i un tercer encara està pendent de determinar. De moment, són tots estrangers.

Sense voler entrar en competència directe amb Palamós (Baix Empordà), que ja s'ha consolidat com a destinació de grans creuers de luxe després de deu anys, l'Ajuntament de Roses creu que totes dues poblacions poden beneficiar-se l'una de l'altra, com podria ser a nivell de serveis, oferint productes compartits o facilitant el moviment de passatgers entre les dues poblacions per via terrestre. 'D'aquí a Palamós hi ha rutes precioses per fer per carretera' i amb només 66 quilòmetres de distància es pot visitar l'Alt i el Baix Empordà. Magda Casamitjana afirma que 'tothom està molt entusiasmat' amb la idea, ja que Roses permetrà 'obrir a la Costa Brava un complement que abans no hi era', que 'és bo per a les dues comarques i Catalunya'.

El que es vol és atraure un turisme de 'més qualitat', lluny de les massificacions i amant de la natura, que tingui ganes de 'trepitjar l'Empordà viu', visitar el Cap de Creus, un celler de vi o un molí d'oli, segons explica la seva alcaldessa. I per això, ja s'estan ideant possibles rutes per als nous turistes, on la gastronomia i la cultura seran també un dels punts estratègics, amb noms com el restaurant el Bulli.

Mentre la construcció del nou moll no sigui una realitat –el projecte està pendent de concretar-se des del DPTOP-, els vaixells de creuers fondejaran a la badia i s'utilitzaran petites embarcacions per traslladar els passatgers fins al port pesquer.

Un revulsiu econòmic

Aquesta és una aposta estratègica per desestacionalitzar el turisme, fins ara de sol i platja, i dinamitzar l'economia local de la ciutat. De les 1.600 persones que hi ha actualment a l'atur a Roses, un miler pertanyen al sector serveis. Si s'aconseguís allargar la temporada turística, aquestes persones podrien treballar també més temps. Per altra banda, també es preveu acordar amb els restaurants i comerços que adaptin els seus horaris a l'arribada dels turistes de creuers per aprofitar al màxim el seu pas per la ciutat.

Un dels aspectes que s'hauran de millorar, segons l'alcaldessa, és l'oferta dels mesos d'hivern, del novembre al febrer, un període fins ara era molt poc actiu a nivell turístic. 'No estem acostumats ni tenim els nostres espais acondicionats', reconeix l'alcaldessa, que ja ha avançat que des de l'Ajuntament s'ajudarà als empresaris en aquestes millores.

Els primers 'packs turístics' de l'Estació Nàutica

Un altra dels projectes estratègics és la creació de l'Estació Nàutica, una associació sense ànim de lucre integrada per empresaris i ajuntament amb l'objectiu d'explotar el turisme que atrau aquest tipus d'activitats i que a Europa mou fins a 18 milions de persones. El consistori espera tenir la certificació el mes de maig i poder començar a treballar en temes de recerca de clients i publicitat. De moment, ja compten amb una quinze d'hotels de dos a quatre estrelles i uns deu empresaris nàutics implicats, que oferiran 'packs' turístics aquest estiu.

Precisament, l'Ajuntament de Roses té prevista aquest dimarts una reunió amb la Asociación Espanyola de d'Estaciones Náuticas a Madrid, aprofitant el viatge a la capital espanyola amb motiu de la participació a FITUR, on presentaran el seu potencial com a nova destinació de vaixells de creuer.
  • L'alcaldessa de Roses explica l'aposta que fa la ciutat per dinamitzar l'abadia i posar-la en valor (ACN)