Figueres presenta un pressupost de 59,6 MEUR per al 2020 amb 5,7 a inversions

Es prioritza el nou pavelló municipal i la restauració de la casa natal de Salvador Dalí

El pressupost de la ciutat de Figueres per al 2020 s'eleva fins els 59,6 MEUR. L'equip de govern de la ciutat (format per ERC, PSC, Guanyem i Canviem) ha presentat avui els comptes municipals, que s'incrementen un 2,18% en comparació amb els de l'any anterior (quan van ser de 58,4 MEUR). Tot i així, el govern apunta que la suma de despeses serà equivalent a la d'ingressos, ja que es tracta d'uns comptes "responsables" que ajudaran a posar "al dia" la ciutat.
Tal com ha explicat l'alcaldessa, Agnès Lladó, un dels eixos del pressupost és que "contempla les ordenances fiscals en les quals no s'apugen impostos". El consistori subratlla que, de fet, Figueres és "l'única ciutat important de la demarcació que no els augmenta, conscients de la situació socioeconòmica dels ciutadans" de la capital altempordanesa. Una decisió que s'ha de posar de costat amb la reducció de "despeses supèrflues". Lladó ha especificat que es tracta d'aquelles despeses en estructura que "sota un control" més estricte o "aplicant tècniques que tenim al segle XXI" es poden resoldre, com "per exemple l'eficiència energètica a nivell d'equipaments municipals".

Contractació de més personal

Entre els punts més destacats hi ha un augment de contractació de personal, sobretot a peu de carrer. En concret s'han posat sobre la taula 13 llocs nous, entre els quals hi ha un arquitecte, cinc treballadors de la brigada municipal i set policies. De fet, Lladó ho ha lligat directament amb l'augment de la despesa en seguretat que s'apuja en un 18,56% respecte al 2019, concretament en 808.000 euros més. "Contempla la incorporació de més policies, càmeres de videovigilància, radars i càmeres personals que portaran els agents", ha detallat. "Volem que Figueres sigui una ciutat segura", subratlla l'alcaldessa.

Augmenten les inversions

Pel que fa a les inversions, aquestes se situen en 5,7 MEUR, el què significa un 27,29% més respecte a l'any anterior (quan van ser de 4,5 MEUR). Entre els principals projectes, el consistori vol prioritzar el nou pavelló municipal (que s'emporta la partida més quantiosa, d'1,5 MEUR), l'ampliació de la segona fase del centre Ferran Sunyer (280.000 euros) o la restauració de la casa natal de Salvador Dalí (294.000 euros). Els pressupostos contemplen una millora de l'enllumenat públic – on s'hi vol destinar un 50% més d'inversió en comparació als darrers comptes, 350.000 euros – així com una segona millora destinada als equipaments esportius.

S'invertirà als vestidors de l'Estadi Albert Gurt (125.000 euros), s'adequaran els vestidors, grades i protecció de la piscina (84.000 euros) i es millorarà la il·luminació del camp de futbol Marca de l'Ham (50.000 euros).

Altres inversions que l'equip de govern ha qualificat "d'estratègiques" per a la ciutat i que s'inclouen a la proposta són els 200.000 euros per a pressupostos participatius i el doble d'inversió en equipaments educatius. També es destinaran 70.000 euros a les ajudes per als propietaris d'habitatges buits per tal de posar-los a lloguer. De fet, Lladó ha recordat que "hi haurà un augment del 22% en ajudes en serveis socials". Pel que fa als equipaments culturals, s'invertiran 87.000 euros a les obres del Museu del Joguet i 135.000 més per les reformes del Museu Empordà.

Picabaralla amb Junts per Figueres

Mentrestant continua la mala maror entre l'equip de govern de Figueres i l'oposició, en aquest cas amb Junts per Figueres. Ahir, en un comunicat, el grup va lamentar la decisió de l'alcaldessa de convocar-los just abans de presentar els comptes públicament, considerant la proposta com una "mostra de menyspreu continu i una falta de respecte institucional. Lladó ha lamentat que hi hagi grups que "abandonen" el fet d'aportar millores. "Avui s'inicia un tràmit de negociació i el que ens agradaria és que s'hi fessin aportacions" ha explicat, apuntant que l'actitud de Junts per Figueres li sembla "una rebequeria de nen enrabiat".