Emprenedors gironins elaboren planxes de kitesurf artesanalment amb fusta 100% ecològica

El campió júnior d'Espanya, el català Noè Font, entrena i portarà a competició aquestes noves taules, que es venen per Internet

En Quim Puig és arquitecte tècnic i aficionat al surf des de fa anys. Gràcies als seus coneixements tècnics, ha elaborat una tecnologia innovadora per produir planxes de surf i de kitesurf a base de fusta. La part més artesanal l'inicia en Gerard Carbonés, que és fuster, que s'encarrega de fer la base de la planxa (el blanc, en argot surfer). Un cop la planxa comença a tenir forma, cal donar-li els acabats i la forma final.

L'empresa ha importat sis tones de fusta de la Xina per crear les primeres planxes. Segons ha explicat Carbonés, la fusta escollida -anomenada paulownia- és molt lleugera, prové de boscos certificats i és molt resistent. "Nosaltres fem planxes totalment ecològiques, sense productes químics més enllà que la cola per enganxar la fusta", ha destacat Gerard Carbonés.

El creador de les planxes, Quim Puig, ha defensat que la fusta és un producte més resistent que la fibra i que és més idoni per a la pràctica del kitesurf, especialment si el mar està mogut. "És un material que absorbeix millor les onades i fa que la planxa sigui més estable", ha reiterat. A més, Puig hi veu un "component nostàlgic" en el fet d'elaborar planxes de fusta i considera que els amants d'aquest esport tenen un "sentiment diferent" si usen planxes com les que es feien fa més de 50 anys.

Les planxes d'Insolit Boards es poden comprar a través d'Internet (www.insolitboards.com) i també a botigues especialitzades de la Costa Brava. Els preus oscil·len entre els 500 i 700 euros, segons les característiques de cada planxa. Segons defensen els creadors d'Insolit Boards, els preus se situen a nivells de les planxes de fibra que es produeixen en sèrie. Tot i que l'empresa disposa d'una gamma de productes, el client pot configurar la planxa al seu gust, escollir colors, mides i acabats.

Un jove campió, imatge de marca

Els joves gironins han aconseguit la complicitat de tot un campió d'aquest esport. Es tracta de Noè Font, un jove de 12 anys d'Empuriabrava que és campió d'Espanya en la seva categoria. Font s'ha fotografiat amb les planxes de fusta d'Insolit Boards i entrena amb elles. "En Noè ens ha ajudat molt perquè les prova i ens diu com millorar-les", ha explicat Puig.

El pròxim estiu, aquest jove esportista competirà en el campionat d'Espanya de kitesurf que es farà a Lanzarote amb una de les planxes elaborades per l'empresa gironina.