Desmantellen una organització especialitzada en el robatori de vehicles amb ramificacions a Figueres

Hi ha 20 detinguts al País Valencià i a França

La Policia Nacional ha desmantellat una organització especialitzada en el robatori de vehicles. Se'ls atribueixen 80 vehicles robats que després eren modificats per enviar-los al nord d'Àfrica. Hi ha 20 detinguts, onze a Alacant i nou a França.
La policia francesa hi ha col·laborat. L'organització estava formada per membres altament especialitzats que actuaven de forma estructurada i jerarquitzada. Hi havia persones que robaven els cotxes, mecànics, conductors i gestors administratius encarregats de regularitzar els vehicles. Els agents van fer sis registres domiciliaris, un a Alacant i un altre a Figueres, a més d'altres en empreses del sector. Es van intervenir gran quantitat de material per al robatori de cotxes.
Els investigadors van saber que existís aquesta organització i que se centraven especialment en vehicles d'un determinat grup automobilístic francès. Preferien els vehicles comercials, però també altre tipus de cotxes. Portaven operant des de feia anys. Els seus membres, d'origen àrab i amb nacionalitat francesa i algeriana, es repartien les tasques, i els seus caps vivien a Alacant i Figueres.

Per robar els vehicles fracturaven una de les finestres i manipulaven el sistema de bloqueig i arrencada utilitzant mitjans electrònics. Tenien especialistes i un equipament informàtic molt avançat. Utilitzaven la violència si calia en cas de ser descoberts. Van arribar en una ocasió a punta de pistola.

El vehicle era llavors traslladat a llocs poc freqüentats on s'aparcava durant un temps prudencial. Altres membres de l'organització preparaven mentrestant el lloc on es faria la falsificació de la documentació i dels elements identificatius. Tenien informadors que tenien accés a les bases de dades de trànsit espanyoles i franceses, així com experts en manipulació i falsificació.

Conductors s'encarregaven llavors de l'embarcament directe o a través de contenidors dels vehicles cap ciutats del nord d'Àfrica. Utilitzaven els ports d'Alacant, València, Marsella i Lió.

Els vehicles robats a Espanya s'enviaven a França, i els robats en territori francès es falsificaven a l'Estat i s'enviaven des del País Valencià.

Un dels caps del grup tenia un negoci de compra-venda i lloguer de vehicles a Alacant, utilitzant-lo com a empresa pantalla. Així blanquejava els guanys.

Un cop avançada la investigació, un dispositiu policial conjunt de policia espanyola i francesa va detenir 18 persones, 9 a cada estat, entre ells els caps de la banda. Es van fer sis registres domiciliaris i d'altres en empreses de reparació i venda de vehicles. Es van intervenir cinc vehicles utilitzats per l'organització.

Als detinguts se'ls atribueix el robatori de més de 80 vehicles. Se n'han recuperat 12. En una última fase de la investigació, que va tenir lloc la setmana passada a Alacant, la Policia Nacional va detenir dues persones més. Tenien una estreta relació amb una estació d'Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV) i col·laboraven amb la banda validant determinats vehicles robats a França i matriculats al l'Estat, que després s'enviaven a Àfrica.

Els detinguts són de nacionalitat francesa, algeriana i espanyola, i tenen entre 36 i 48 anys. Se'ls acusa dels delictes de robatori amb força, falsificació de documents, blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal. Quatre d'ells han ingressat en presó provisional.