Cooperants gironins deixen de viatjar a l'Àfrica per por a segrestos i escullen països d'Amèrica llatina

La Unitat de Salut Internacional de l'hospital Santa Caterina de Salt atén uns 5.200 usuaris al llarg del 2011

Cada usuari que passa per la Unitat de Salut Internacional (USI) de l'hospital Santa Caterina de Salt (Gironès) omple un formulari detallat on explica on viatja i per quin motiu. Això permet al cap de la Unitat, el doctor Ramon Dalmau, detectar canvis de tendència entre els viatgers i l'evolució de les destinacions de més èxit. Fins al novembre del 2011 s'han visitat tant per demanar assessorament com per vacunar-se 182 viatgers que anaven a altres països a fer feines de cooperació.

"Els cooperants continuen, no deixen de viatjar", ha explicat Dalmau que detalla que cada any, més o menys, hi ha el mateix nombre de cooperants que acostumen a marxar els mesos de juliol i agost. "Hi ha gent que hi va per més temps, però la majoria marxen per un parell de mesos", ha detallat el cap de la Unitat. El compromís dels cooperants continua, però sí que al llarg d'aquest any hi ha hagut un canvi de tendència i molts d'aquests viatgers han deixat d'anar a països africans.

La situació és més convulsa en alguns països on els cooperants també s'han convertit en un blanc força habitual com el cas del segrest l'octubre del 2011 d'una palafrugellenca, Montserrat Serra, i d'una madrilenya, Blanca Thiebaud, cooperants de Metges Sense Fronteres al campament de refugiats Dadaab de Kenya ha fet que molts cooperants optin per no anar a països africans i escullin desenvolupar la seva tasca a països del centre i sud d'Amèrica. El doctor Ramon Dalmau assegura que el 99% dels cooperants van a l'Amèrica llatina i que els pocs que queden que van a Àfrica trien països del sud.

Aquesta tendència també l'han seguit el conjunt de viatgers que passen per l'USI abans d'emprendre un viatge. Mentre que altres anys entre les destinacions estrella hi havia països com Senegal, Gàmbia o Mali, les situacions de conflicte les ha fet desaparèixer i els que viatgen a Àfrica ho fan a països del pol sud com Namíbia, Kenya o Tanzània. En total, la unitat ha atès 4.800 viatgers entre gener i novembre d'aquest 2011, un nombre lleugerament inferior al de l'any passat. Des del 2009 hi ha hagut un descens d'un 20% a causa, sobretot, de la crisi.

La majoria dels usuaris són persones que viatgen per plaer o per visitar a familiars a països d'origen. Un 20% dels atesos són immigrants que es visiten abans de marxar de vacances a veure la família. El doctor Ramon Dalmau ha explicat que encara hi ha molts d'aquests viatgers que diuen que marxen sense data de tornada a l'espera de si la situació econòmica millora perquè actualment estan a l'atur. "Van allà un temps i diuen que tornaran quan hi hagi feina", detalla Dalmau. La majoria dels immigrants viatgen a Gàmbia, Senegal, Mali i Aràbia Saudita (aquest darrer per fer peregrinació i no per visitar la família).

Un altre canvi de tendència que han detectat arran de la crisi econòmica, és que han incrementat un 5% el nombre de persones que detallen que viatgen a un altre país per crear un negoci o perquè són tècnics qualificats i els contracten per instal·lar maquinària. "Si no tenen feina aquí, proven sort fora", explica Dalmau.