Figueres preveu estalviar 4 milions d'euros amb deu noves mesures

L'Ajuntament veu "inevitable" presentar un ERO a l'empresa Fisersa que afectaria a deu treballadors

Són mesures "importants" i "transcendents", segons paraules del seu alcalde Santi Vila, que van en la línia d'intentar eixugar el dèficit que el consistori acumula des del 2009 i 2010, valorada per l'equip de govern en uns 4,9 MEUR. L'exercici del 2011 tampoc serà favorable i hi haurà un "dèficit molt important" en el pressupost, si bé l'alcalde no ha volgut concretar més tot dient que la xifra exacte se sabrà abans del 28 de febrer, moment en què es farà la liquidació. Davant aquest escenari, l'alcalde es compromet a planificar "amb prudència" les noves despeses davant els problemes de tresoreria que arrosseguen totes les administracions.

Les mesures anunciades aquest dimarts tenen un valor estimat d'uns 4 MEUR. Pel que fa als diferents àmbits, en el capítol de personal es preveu un estalvi de 193.000 euros respecte el 2011 amb la reducció de l'assistència a plens, junta de govern i comissions en un 5% i un 5% més de les retribucions a l'equip de govern i càrrecs eventuals de confiança des de l'inici de mandat. Així mateix, es preveu un estalvi de 300.000 euros amb la no substitució de baixes i jubilacions del personal municipal -se'n preveuen 4- i només es contractarà de forma temporal a personal derivat de programes subvencionats. Per Vila, el missatge que es vol donar als ciutadans és d'"exemplaritat i compromís" davant les polítiques d'austeritat que s'estant duent a terme.

Centralitzacio de l'acció cívica i venda d'immobles

Per altra banda, s'atura la construcció del nou centre cívic del Poble Nou, valorat en gairebé mig milió d'euros, 300.000 dels quals eren aportats des de l'Ajuntament, i per tant es queda 'sine die' fins que l'economia millori. També s'ha decidit centralitzar totes les polítiques d'acció cívica de la ciutat als dos grans centres cívics, el de la Marca de l'Ham i el de la Creu de la Mà, on s'hi concentraran tots els serveis. Això suposa el tancament immediat de dos locals al barri de la Marca de l'Ham, que són propietat de l'ajuntament.

També es posaran a la venda tres pisos de propietat municipal valorats en un total de 300.000 euros i que es troben al barri del Culubret i a la Marca de l'Ham mentre que el tercer és l'edifici dels Bombers. També s'estudia la posada a la venda d'altres immobles.

Cap inversió nova durant el primer semestre de l'any

Tampoc es faran noves inversions durant el primer semestre de l'any amb la voluntat, durant l'estiu, d'avaluar el grau de compliment del pressupost per poder veure si es poden tirar endavant processos de licitació d'obres que són estratègiques per la ciutat, com ara la continuació de les obres al casc antic, al Passeig Nou, la modernització de l'adminitració o el nou Pla General d'Ordenació Urbana. L'alcalde ha precisat, però, que les obres que actualment s'estan fent en punts com ara la plaça de les Patates, continuaran endavant ja que compten amb el pressupost assignat.

En aquest sentit, es destinaran els diners que sobren d'inversions i de les baixes de les licitacions a amortitzar préstecs de forma anticipada, com ja es va fer l'any passat, que permetrien un estalvi superior a un milió d'euros.

Reducció d'un 15% de la factura d'Ecoserveis i Fisersa

El consistori s'ha proposat reduir la factura de Fisersa -dedicada al tractament d'aigües residuals, el transport urbà, les zones blaves i la grua municipal- i la d'Ecoserveis -gestiona els serveis de l'enllumenat, la recollida de residus, les zones verdes i neteja viària). L'estalvi ha de permetre reduir la xifra d'1,776.322 euros (1.088.877 euros a Ecoserveis i 687.444 euros a Fisersa), és a dir, un estalvi del 13,28% i un 14,48%, respectivament.

Aquestes xifres comporten un "inevitable" ERO a Fisersa, segons ha explicat Santi Vila, que podria afectar a deu persones però que caldrà negociar amb els sindicats a partir de la setmana que ve. També es contemplen altres mesures "pal·liatives" per minimitzar l'impacte als treballadors com podria ser la reducció de jornades laborals o l'ajust d'alguns serveis, com ara que el dissabte a la tarda el transport públic col·lectiu deixi de funcionar. Pel que fa a Ecoserveis, Vila veu probable un possible acord i espera que l'ERO no sigui necessari.

Nova central de compres i estalvi elèctric dels semàfors

Una altra de les mesures previstes és la posada en funcionament d'una central de compres per optimitzar els costos en els serveis bàsics del funcionament del consistori i que inclouen aspectes com ara el material d'oficina, paper, telefonia o electricitat, uns conceptes que costen a dia d'avui 2 MEUR a la ciutat i que segons l'alcalde val la pena revisar per buscar un estalvi.

En matèria energètica, se substituiran els llums dels semàfors per leds i això suposarà reduir el consum energètic en un 76%, uns 26.000 euros a l'any. Per això, també se sol·licitarà una subvenció a l'Institut per la Diversificació i Estalvi d'Energia per fer la substitució.