L'Audiència Nacional retira el passaport i prohibeix sortir de l'Estat a l'empresari Josep Delgado

El jutge Pablo Ruz s'avé a practicar noves proves sol·licitades per la defensa abans de decidir si l'extradita a Polònia

Delgado -que no ha estat detingut en tot el procés- ha assistit a l'Audiència Nacional a les deu del matí per respondre les preguntes del jutge, que li ha demanat la seva versió dels fets i si està d'acord amb les acusacions que pesen sobre ell a Polònia. Ruz serà l'encarregat de determinar si les acusacions de les autoritats poloneses són prou sòlides com per accedir a la demanda i extradir-lo a aquest país o bé si, per contra, denega el trasllat i arxiva el procés. De moment, però, li ha imposat una compareixença setmanal al jutjat o comissaria més pròxima al seu domicili i li ha retirat el passaport amb la prohibició de sortir de l'Estat.

Abans de decidir, Ruz s'ha avingut a practicar algunes de les noves proves sol·licitades per la defensa, una petició que també ha obtingut el vist i plau de la fiscalia. Segons l'advocat de Javier Delgado, Carles Monguilod, aquestes proves "són importants per demostrar que la causa de Polònia no té fonament". L'acceptació per part del jutge obre una nova fase del procés que pot durar algunes setmanes en què l'Audiència Nacional també reclamarà a Polònia que concreti els fets i les acusacions.

Segons fonts de l'Audiència Nacional, aquestes proves consisteixen en determinar si els jutjats de Girona ja han investigat i arxivat pel seu compte els fets que Polònia imputa a Delgado. Si Ruz determina que la causa que es va seguir a Girona respon a les mateixes acusacions, podria desestimar la petició d'extradició adduint que els fets ja han estat jutjats a l'Estat. Es tracta d'una possibilitat que el magistrat vol resoldre en els pròxims dies.

En la declaració d'aquest dimarts Delgado i la seva defensa també han negat les acusacions i s'han oposat a la seva extradició. Segons el seu advocat els fets que s'imputen a l'empresari gironí "són mentida" i no hi ha cap base sòlida que justifiqui la demanda de Polònia. Les autoritats poloneses l'acusen de formar part d'un entramat de defraudació d'IVA a través d'empreses d'aquest país, i també d'Itàlia, Alemanya i l'Estat espanyol. Amb tot, a l'Estat no té cap causa pendent per aquests fets.

Josep Delgado és propietari de l'empresa MRA Group - amb seus a Alemanya i Girona- dedicada a la compra venda de metalls i minerals tant a Europa com a l'Àfrica, Orient Mitjà i Àsia. Segons ell mateix va explicar, a Polònia hi comprava alguns metalls. El nom de Josep Delgado sempre s'ha vinculat al del principal accionista del Girona F.C. i  propietari del club tot i que ell assegura que no té cap mena de vinculació amb el club de futbol i diu que mai n'ha estat el principal accionista.

És la segona compareixença de Delgado a l'Audiència Nacional en deu dies. El passat 23 de desembre ja es va personar davant d'aquest mateix tribunal per posar punt i final a l'ordre de recerca i captura que pesava contra ell i per demostrar que no havia fugit, sinó que havia estat fora d'Europa per "negocis i vacances" des que es va conèixer la seva imputació per frau, ara fa vuit mesos. En aquest temps havia estat a països com el Congo, on té vinculacions empresarials.

Segons la seva defensa, la imputació per part de les autoritats de Polònia deriva del fet que no va poder assistir per qüestions de negocis a una citació judicial on havia estat cridat com a testimoni. El jutge polonès va ordenar una ordre de recerca i captura d'àmbit internacional. A Polònia la causa està lligada a un secret de sumari que segons la defensa no permet saber "el contingut real" de la causa penal ni "el procediment dels fets".