Els monuments i les llegendes de Girona convertits en galetes, regalèssia i xocolata

L'empresa Giroska preveu exportar el model a altres ciutats com Barcelona, Madrid o Santiago de Compostel·la

Diu la llegenda que l'any 1386 al mestre d'obres Pere Sacoma se li va encarregar que construís la catedral i l'església de Sant Narcís de Girona. A casa seva hi vivia una donzella, coneguda per les seves dots culinàries, que va voler sorprendre'l amb unes galetes.

Quan les va enfornar, però, van agafar una forma molt capriciosa. En veure-les, però, el mestre d'obres es va inspirar a l'hora d'aixecar els dos monuments: la catedral tindria una sola nau i el campanar de Sant Feliu seria octogonal.

Ara, més de 620 anys després, aquesta llegenda ha tornat a servir d'inspiració. Una parella de Girona, l'Eva Reina i en Joaquim Quintana, l'han feta servir de punt de partida per muntar una empresa. Giroska -nom amb què l'han batejada- ha actualitzat la història i ha tret al mercat unes galetes, les 'Catedralícies', amb la forma dels dos monuments gironins.

"La nostra idea era oferir un producte nou als turistes aprofitant les llegendes de la ciutat", explica Reina. Per això, al costat de les galetes, també han llançat al mercat les clàssiques Mosques de Sant Narcís, fetes amb regalèssia.

Fetes de manera artesanal

Tant les galetes (que també es fan amb xocolata) com les 'Moskalíssies' s'elaboren artesanalment per part de petits productors. Els dolços van sortir al mercat ara fa dos mesos, coincidint amb les Fires, i durant aquest temps, Quintana assegura que han "cobert les expectatives inicials", perquè n'han venut ja 3.000 unitats. Tant l'Eva com en Quim asseguren que, tot i que inicialment Giroska estava pensada per als turistes, els seus productes també han tingut molt bona acollida entre els gironins.

Les 'Catedralícies' es venen a 4,50 o a 6,90 euros, depenent si són fetes amb xocolata o pasta de galeta. Les 'Moskalíssies', a 3,90 euros. A més, a cadascuna de les capses s'hi explica la llegenda corresponent amb diferents idiomes (com ara l'anglès, el francès, el rus o l'italià).

A principis del 2012, aquesta parella que s'ha reinventat -ell era fuster i ella és psicòloga- preveuen treure dos nous productes vinculats amb Girona: les 'Moskaletes', unes galetes en forma de mosca, i les 'Gironines', unes altres en forma de nina.

Però la llista de projectes no s'acaba aquí. "La nostra idea és anar portant altres llegendes al món de l'alimentació, com ara la Cocollona, la Bruixa o el Cul de la Lleona", expliquen.

A Barcelona i altres ciutats

Per a l'any vinent, i aprofitant que han registrat el nom de 'Catedralícies', Giroska també vol exportar la idea de fer galetes amb forma de catedral a altres ciutats. Aquest 2012 començaran amb Barcelona, però també tenen en ment fer el mateix a Madrid o Santiago de Compostel·la, entre d'altres.

Apart, Giroska també vol obrir una línia de merchandising relacionada amb les llegendes de Girona. De moment, ja han fet una bossa de roba amb la imatge de les Mosques de Sant Narcís.

Els productes de Giroska es poden trobar en algunes fires -aquests dies, per exemple, estan a plaça de la Independència- i a una dotzena de botigues de records o alimentació especialitzades de comarques gironines. A més de Girona, també es venen a Figueres, Banyoles, Blanes (Selva) i Lloret de Mar (Selva).