Les netejadores d'Ecomed es concentren pels retards des de finals del 2009 de les nòmines

Les treballadores no han rebut la paga de Nadal i perceben els salaris a finals del mes següent

Les treballadores d'Ecomed han decidit aquest dimecres sortir al carrer després que les negociacions amb l'empresa no hagin donat els resultats esperats. Les netejadores, que s'ocupen principalment dels edificis d'Hisenda i de la Seguretat Social a la demarcació de Girona, denuncien retards en el pagament de les nòmines i en el de les pagues extra.

Des de la Federació d'Activitats Diverses de CCOO a les comarques gironines, Francesc Ortega ha concretat que l'empresa es "va estalviar" la paga de beneficis del març, que no va abonar fins al juny. I no ha estat fins al desembre que les treballadores han percebut la paga extra del juny. Així mateix, Ortega denuncia que el fet que les treballadores cobrin a la segona quinzena de mes i "sense saber quin dia" exactament, els dóna "inestabilitat econòmica", ja que els bancs cobren els deutes a principis de mes, i un descobert al compte posa les treballadores en situació de "precarietat", ha lamentat Ortega.

A principis de desembre, i sota l'amenaça d'iniciar una vaga, el Departament d'Empresa i Ocupació va reunir la direcció d'Ecomed i els representants dels treballadors per arribar a un acord. L'empresa es va comprometre a pagar els salaris abans del dia 5, però al mateix mes ja va incomplir l'acord, en abonar la paga del novembre a finals de desembre. Per això que ja no els queda "més remei que sortir al carrer a denunciar la situació", ha lamentat Ortega.

Les netejadores "no treballen per gust, tenen una obligació i la compleixen, i si no treballen correctament s'arrisquen a ser sancionades", argumenta CCOO, que demana a l'empresa que "compleixi també la seva part".

Protestes arreu de l'Estat

Limpiezas Ecomed és una empresa contractada per l'administració pública estatal i que s'encarrega a la demarcació de Girona de la neteja dels edificis d'Hisenda, de la Seguretat Social i també d'equipaments de duanes de l'Alt Empordà. L'empresa, que té una quarantena de netejadores a la demarcació, no té una oficina física a les comarques gironines, per això que les treballadores han decidit manifestar-se davant dels clients. D'aquesta manera, han fet concentracions aquest dimecres al matí davant les delegacions a Girona d'Hisenda i la Seguretat Social.

L'empresa, amb seu central a Múrcia, presta servei a Catalunya, al País Valencià, a Andalusia i a Castella-la Manxa. Les protestes pels problemes en el pagament de les nòmines no són únics de la demarcació de Girona, i ja s'han repetit en les últimes setmanes concentracions al País Valencià o a Múrcia.