Detecten grups de lladres especialitzats en cometre robatoris als mercats gironins

Es tracta de delinqüents originaris de l'Amèrica del Sud que han fet dels furts i les estrebades el seu modus vivendi

Avui és dia de mercat setmanal a Palamós (Baix Empordà). De mitjana, cada dimarts d'hivern -a l'estiu s'incrementa- la Policia Local sol rebre unes dues denúncies per furts o robatoris comesos al llarg de l'avinguda on paren els marxants. Sense anar més lluny, aquest matí a una dona li han buidat la bossa de mà sense que se n'adonés.

Els lladres han tallat la part de sota de la bossa amb un cúter i, a través del trau, li han pres la cartera, on hi duia 150 euros. I és que els mercats se solen convertir en terreny abonat per als petits pispes que, sobretot, aprofiten els descuits dels compradors per actuar.

Segons explica el cap de l'ABP de la Bisbal d'Empordà, l'inspector David Puertas, el tipus de delicte que més prolifera als mercats municipals és el furt. Una modalitat que, durant el darrer any, ha anat en augment.

I és que la crisi ha comportat que aparegués un nou tipus de lladre. "A diferència d'aquells que viuen a la zona, i que aprofiten qualsevol oportunitat per actuar, aquests altres són veritables professionals", concreta l'inspector dels Mossos d'Esquadra.

Es tracta de grups organitzats de l'àrea de Barcelona que han fet dels delictes a petita escala en mercats setmanals el seu modus vivendi. Els lladres, sovint procedents de l'Àmerica del Sud, solen actuar en grups de tres a l'hora de cometre els furts o robatoris.

"Un d'ells controla l'entorn i els altres dos s'apropen a la víctima; mentre un el distreu, l'altre ho aprofita i li roba allò que pot de les butxaques o de la bossa de mà", indica David Puertas. Generalment, el botí que s'emporten solen ser mòbils, Iphones, carteres o petits objectes de valor que després revenen al mercat negre.

Poca estona a cada lloc

A més, aquests lladres organitzats també s'estan molt poca estona a cada mercat, per evitar que la policia els enxampi. "Solen estar-se només mitja hora o una hora voltant per les parades; però amb aquest temps ja en tenen prou", explica l'inspector dels Mossos d'Esquadra.

El sotsinspector de la Policia Local de Palamós, Jordi Gavaldà, explica que als municipis és important lluitar contra aquesta modalitat de delictes. "Potser tenen una repercussió penal baixa, però no social; les víctimes dels furts i les estrebades al mercat solen ser gent gran, i potser els lladres se'ls emporten els 50 euros que tenen per acabar de passar el mes", indica el sotinspector.

Per això, des de fa uns mesos, mossos i policies locals de les comarques gironines centren els esforços en identificar i detenir aquests lladres. Tot i això, però, costa treure'ls de circulació, perquè els fets que cometen no suposen l'entrada a presó.

De totes maneres, els agents que patrullen pels diferents mercats porten al damunt unes fitxes on hi apareixen les fotografies dels lladres a qui ja s'ha identificat i detingut altres vegades. "D'aquesta manera combatem el fenomen; a més, apart dels judicis ràpids, també confiem en què els puguem imputar com a grups criminals amb les noves figures que apareixeran al Codi Penal", indica el cap de l'ABP de la Bisbal d'Empordà.

El furt de la carpeta

Al costat d'aquests lladres especialitzats que actuen arreu de la demarcació, durant els dies de mercat a Palamós, els agents també controlen uns altres pispes. En aquest cas, es tracta de gent de l'Europa de l'Est -sovint romanesos- que solen cometre allò que s'ha batejat com a 'el furt de la carpeta'.

Es tracta de lladres que es fan passar per sordmuts i, amb aquesta excusa, demanen a la gent signatures en nom d'una associació inexistent. "Aquest furt se sol fer, sobretot, en establiments comercials o bars; si els lladres veuen que damunt el mostrador o la barra hi ha una cartera o un telèfon, deixen la carpeta que porten damunt seu", indica Puertas. I hi afegeix: "I quan se'n van, furten també allò que és de la víctima".

Operatiu 'Grèvol'

L'operatiu que s'ha portat a terme a Palamós -i on hi participen una vintena d'agents- forma part del dispositiu 'Grèvol', que Mossos d'Esquadra i Policies locals engeguen cada cop que s'acosten les festes de Nadal. El dispositiu comença a principis de novembre i s'allarga fins a mitjans de gener. Abasta no només àrees comercials, sinó que també es porten a terme controls a peu de carretera i a zones d'oci nocturn, entre d'altres.

A Palamós, per exemple, durant aquest matí de mercat, els agents també han patrullat per altres llocs del municipi. S'ha muntat un control de trànsit a la C-31, s'ha patrullat per aparcaments i urbanitzacions del municipi (per evitar que els lladres facin de les seves quan els propietaris són fora) i s'ha vigilat també qui arribava a Palamós amb l'autobús de línia.