Creu Roja formarà planxistes per a la indústria metal·lúrgica gironina

Un 54% de les persones que van participar en l'últim curs d'aquest sector van aconseguir feina

L'entitat Creu Roja a les comarques gironines impulsa un nou curs formatiu centrat en l'especialització dins de la indústria metal·lúrgica. Es tracta de la formació de planxisteria industrial i mecanització. L'any passat es va fer un curs per a soldadors davant de la necessitat d'aquest tipus de perfils en el sector. Ara, Creu Roja ha optat per apostar per un perfil diferent.


El curs arrencarà el 3 de març i ofereix 25 places i compta amb una durada de 100 hores i 50 més que podran fer en pràctiques a l'empresa. Les primeres 50 hores seran teòriques i donaran les bases de soldadures, lectures de planells, tipus de materials que es treballen en les metal·lúrgies i també es formarà sobre els riscos laborals del sector.

En una segona part del curs més pràctica, es dedicaran 50 hores a iniciar-se en les tasques de planxisteria i de mecanització. Aquestes classes es faran en les instal·lacions de Comastech a Blanes (Selva), on tenen diversos tallers amb el material necessari per a formar-se en aquest àmbit. A partir d'aquí, els estudiants d'aquests cursos ja podran demanar fer pràctiques en una empresa i quan estiguin, buscar un contracte laboral.

L'any passat, de les 24 persones que van iniciar el curs formatiu, un 58% va acabar fent pràctiques en una empresa i el 54% dels estudiants van aconseguir un contracte laboral. Això es deu al fet que la indústria metal·lúrgica a les comarques gironines està creixent, però necessita incorporar treballadors especialitzats a les fàbriques.

El gerent de l'Associació del Metall a Girona, Ferran Sellabona, anunciava l'any passat que el sector necessitava uns 500 treballadors a la demarcació. Sellabona ha afirmat que aquest 2020, si les empreses trobessin "650 persones especialitzades, demà tindrien feina". De fet, el gerent ha assegurat que hi ha moltes indústries a la demarcació que "no agafen projectes perquè no els poden assolir". Això es deu al fet que el sector del metall gironí s'està fent "un espai en el marc espanyol" i per això necessiten "més perfils" per seguir creixent en producció.

Falta d'informació del sector

La formació que ofereix Creu Roja s'ha organitzat conjuntament amb l'Associació del Metall i el programa Incorpora de la fundació de la Caixa amb la col·laboració de Comastech. El director de Comastech, Ramon Franch, ha destacat que hi ha una "falta d'informació" de la feina que es fa a les indústries metal·lúrgiques. "La gent pensa en una fàbrica on es fan feines brutes" però aquest sector ha evolucionat i ara està enfocat en la "mecatrònica i la robòtica", sectors amb "un nivell molt alt". Per això hi ha una demanda tan elevada de treballadors, però "poca motivació" de la gent per treballar-hi.

A més, Franch ha destacat que les feines que s'hi ofereixen són de "molta qualitat" i permeten una estabilitat molt alta dins de l'empresa. Tot i així, Sellabona ha matisat que una persona que surti d'aquests cursos no podrà comparar-se amb "un treballador amb deu anys d'experiència", però sí que els permetrà tenir unes bases de coneixement i a partir d'aquí seguir formant-se dins de l'empresa.

Incrementar les dones en el sector

Per altra banda, el curs formatiu també vol fomentar la "presència de la dona" en el sector metal·lúrgic, tal com ha explicat la referent amb empreses de la Creu Roja Girona, Verónica Fernández. De fet, Franch ha afirmat que moltes dones són "més eficients" en les empreses metal·lúrgiques ja que són "més curoses i precises". Per això, Fernández creu que cal fer "molta pedagogia" i elaborar cartells i vídeos amb dones, per tal que vegin que no és un sector "masculinitzat".