Tossa de Mar ha deixat d'ingressar més de 200.000 euros els últims tres anys per guals impagats

L'alcaldessa assegura que "és de justícia" reclamar les quantitats pendents perquè en 1.000 casos no es paga l'impost

L'equip de govern de Tossa de Mar ha detectat que un dels problemes de l'àrea de tresoreria deriva del fet que hi ha veïns que porten anys sense pagar el seu gual. L'Ajuntament atribueix aquesta situació a la "inactivitat" de l'anterior Ajuntament, i assegura que actuarà per "evitar situacions injustes i de manca d'equitat tributària".

El consistori ha posat en ordre els números a través del Xaloc (l'organisme públic de la Diputació que s'encarrega de recaptar els tributs municipals). Les discrepàncies que s'han detectat al padró de guals municipals d'ençà de l'any 2008 han portat l'equip de govern a actuar.

En concret, dels 1.600 guals que hi ha repartits arreu de Tossa de Mar, s'ha detectat que només en 600 dels casos s'ha pagat la taxa. Com que cada any aquest tribut costa 70 euros, el consistori calcula que s'han deixat d'ingressar més de 210.000 euros en els darrers tres anys.

Per això, l'equip de govern -format per TU i el PSC- ja ha avançat que, durant el 2012, es giraran els rebuts corresponents als anys 2009, 2010 i 2011, com assenyala la legislació vigent. L'alcaldessa ha assegurat rotundament que "és de justícia que els veïns que paguen els seus impostos no hagin de patir l'incompliment d'altres que estan utilitzant els mateixos serveis municipals o realitzen els mateixos aprofitaments sense pagar".

Tinguin o no tinguin placa

L'Ajuntament de Tossa de Mar recorda també que han de pagar el gual tots aquells veïns que, per entrar al seu garatge, passin per la vorera amb el cotxe. I no només aquells que hagin demanat el senyal. "La taxa el que regula és el cobrament d'aquest dret d'ús d'espai comú; és a dir, es paga per passar per un espai públic, no per tenir la placa", especifica el consistori.

Gisela Saladich ha volgut deixar clar que, a l'hora de redreçar les finances, l'ajuntament serà "especialment sensible amb aquells veïns més colpejats per la crisi". Però també assegura que "una societat on hi ha persones que no paguen els seus impostos no és una societat sana".

L'alcaldessa de Tossa de Mar explica que es pot discutir si els impostos municipals "són molts o pocs" o bé si la pressió fiscal "és la correcta pels serveis que presten". Això sí, l'alcaldessa ja alerta que "hi ha una qüestió de principi irrenunciable: tothom ha de pagar els impostos".