Detecten desenes d'irregularitats al Patronat de Turisme de Girona

S'ha expedientat dos treballadors per suposadament fer contractes i despeses indegudes

El Patronat de Turisme Costa Brava Girona obrirà expedient a Jaume Marín i Gemma Suñer, cap de Màrqueting i responsable online respectivament per presumptes irregularitats que s'han detectat arran d'una investigació interna de l'ens i que destapa pràctiques en contractacions d'estudis i empreses i despeses indegudes des d'almenys el 2012 i fins a finals de l'any passat segons ha publicat Diari de Girona.

Marín va ser enxampat el passat 29 de juny utilitzant un vehicle del Patronat en cap de setmana per ús particular moment en que el radar del carrer Barcelona el va fotografiar per excés de velocitat. No només això, la multa de 100 euros mai ser pagada pel treballador fins que va entrar en via executiva. El Patronat va conèixer els fets perquè va rebre el requeriment de la sanció impagada. Fruit d'això es va iniciar una investigació el 19 d'agost on posteriorment es van detectar més irregularitats per part del cap de Màrqueting. Segons afirma el document en un dels seus punts; ordena "realitzar un full de liquidació per les despeses de representació, dietes i indemnitzacions, abonats indegudament al cap de Màrqueting del Patronat de Turisme perquè en faci el reintegrament de forma voluntària en el termini de deu dies hàbils".

Segons sembla Marín aprofitava per facturar a l'ens despeses de representació en congressos a l'estranger o sopars, malgrat en el seu sou ja va inclòs un complement específic per a tasques fora d'horari de treball. Amb tot, ara s'investiga a trenta treballadors més per comprovar que no hagin incorregut en les mateixes pràctiques.

Marín, també professor associat per la Facultat de Turisme de la Universitat de Girona (UdG), està en excedència del Patronat i va negar totes les acusacions en declaracions al Diari de Girona.

Pel que fa a Gemma Suñer, el Consell d'Administració del Patronat va decidir obrir-li un expedient el passat 20 de gener per suposadament "realitzar contractes menors amb un possible conflicte d'interessos real i sense seguir el procediment legal de contractació".

El motiu seria la contractació de l'empresa emisevenmedia.com, propietat de la "seva parella de fet", segons apunta el primer informe d'agost de 2019. La investigació interna revela que els contractes, amb factures emeses entre els anys 2015 i 2018, podrien incórrer en un "conflicte d'interessos" i que no va seguir el "procediment legal de contractació".

No només això, l'informe també apunta que la parella de Suñer es va apuntar a dues trobades de bloguers (blogtrips) celebrades el 2017 i 2018, amb totes les despeses pagades: desplaçaments en avió, tren, allotjaments i dietes, entre d'altres.

El Consell d'Administració del Patronat ha anunciat que donarà 10 dies hàbils a la treballadora per a defensar-se d'aquestes acusacions.

Marín i Suñer asseguren no haver rebut encara la notificació d'aquests expedients.

La UdG en surt mal parada

Un altre dels ens que acaba esquitxat és la Facultat de Turisme de la UdG, que tindria un deute de 24.000 euros més interessos amb el Patronat per un estudi fet entre 2013 i 2014 sobre "ens de promoció turística a la província de Girona en els segles XX i XXI", que considera que no s'ha entregat i li dona un mes per fer el reintegrament de l'import o bé entregar el treball definitiu.

De no ser així es reclamarà als treballadors del Patronat encarregats que abonin l'import.

Doble Facturació

Una agència de publicitat i màrqueting de Girona també apareix en la investigació feta pel Patronat. Minimilks Creative Company SL hauria entregat un pressupost per fer una feina per valor de 32.000 euros que, posteriorment, va dividir en dos. En les factures es veien els conceptes inclosos en la proposta inicial però desglossades i cobrades dues vegades.

Aquestes factures són dels anys 2012 i 2014. Minimilks és propietat de Jordi Reixach Sánchez i la directora de l'agència és Anna Suades, que va ser treballadora del Patronat de Turisme fins al 2014.