Acaben les obres d'estesa de via al tram del TAV entre Sant Julià de Ramis i Figueres

En total, s'han invertit més de 9,6 MEUR per col·locar 136.000 metres de carril i més de 100.000 travesses

Adif ja ha acabat els treballs d'estesa de via del tram de l'alta velocitat que s'estén entre Sant Julià de Ramis i Figueres. En total, aquestes obres han suposat una inversió de més de 9,6 MEUR.

Aquest tram, que surt del Gironès i s'endinsa a l'Alt Empordà fins anar a buscar l'obra executada per TP Ferro, comprèn 30,7 quilòmetres. En total, creua deu termes municipals, un al Gironès, tres al Pla de l'Estany i la resta, ja a l'Alt Empordà. En concret, es tracta de Sant Julià de Ramis, Cornellà de Terri, Vilademuls, Bàscara, Pontós, Garrigàs, Borrassà, Santa Llogaia d'Àlguema, Vilafant i Figueres.

En tot aquest traçat, el TAV creuarà dinou viaductes (que en conjunt sumen 4,5 quilòmetres) i sis túnels (que sumen 9,1 quilòmetres). Entre aquestes infraestructures destaca el viaducte que creua el riu Fluvià a Bàscara, de 835 metres, i que és el més llarg que hi ha entre Barcelona i Figueres.

Pel que fa als túnels, el més llarg del traçat és el de les Cavorques, de 2,9 quilòmetres de longitud. El tram de l'alta velocitat acaba a l'estació de Figueres-Vilafant, des d'on enllaça ja amb l'internacional, que creua el túnel del Pertús.

Les obres s'han dividit en diverses fases. Per muntar la via, els rails s'han traslladat des de la base de muntatge de Sant Feliu de Buixalleu (Selva) i s'han anat col·locant per panys de 270 metres. En total, al llarg d'aquests 30 i escaig quilòmetres, els operaris han instal·lat 136.350 metres de carril, 100.532 travesses de formigó i han estès 321.240 tones de balast.

Tres punts d'emmagatzematge

A l'hora de portar el balast fins al lloc on s'havia de col·locar, s'han establert tres punts d'emmagatzematge (a Santa Llogaia d'Àlguema, a Pontós i a Palol de Revardit). De manera paral·lela, s'han fet 1.195 soldadures aluminotèrmiques, s'han instal·lat un total de 22 aparells de dilatació i 28 aparells de via a l'estació de Figueres-Vilafant.

A més d'estendre els rails, Adif ja ha començat a executar els treballs per instal·lar els sistemes d'electrificació en aquest tram. De moment, s'han fet 1.900 cimentacions i s'han col·locat ja 1.400 pals elèctrics.

A més, també s'han estès més de 230 quilòmetres de cablejat (61 de catenària i 170 d'alimentació) i s'han instal·lat prop de 130 sistemes de compensació i 1.200 mènsules.

En paral·lel a l'estesa de via entre Sant Julià de Ramis i Figueres, Adif també ja ha començat els treballs previs per instal·lar els rails al tram que passa per Sarrià de Ter. De moment, els operaris han fet una llosa de formigó al túnel de Sarrià de Ter, on anirà la via.

Els treballs per fer arribar el TAV a la frontera francesa s'han d'acabar aquest proper 2012. Segons les previsions de l'anterior ministre de Foment, José Blanco, aquesta és la data en què s'ha d'enllestir l'estesa de l'alta velocitat entre Barcelona i Figueres, des d'on enllaçarà amb el tram internacional.