El ple de la Diputació de Girona aprova el pressupost del 2012 amb l'abstenció dels socialistes

Picabaralla entre el PSC i CiU per la decisió d'apartar Manel Serra de la gerència del Consorci de la Costa Brava

El pressupost que s'ha portat a votació al ple d'aquesta tarda és de 98 MEUR i suposa una reducció del 5,95% amb relació a l'exercici del 2011. Segons la Diputació, es tracta d'uns comptes amb una "especial contenció" de la despesa de personal i la despesa corrent per poder mantenir les subvencions als municipis i als ens locals, i incrementar les ajudes al turisme i l'emprenedoria, dos aspectes que CiU considera "fonamentals" perquè les comarques gironines puguin fer front a la crisi.

Tot i això, el PSC ha criticat que els comptes no responen a les necessitats dels ajuntaments i que apliquen retallades en qüestions "fonamentals" per a la superació de la crisi. Així mateix, Bosch ha retret que s'augmenti en 147.000 euros la partida destinada a protocol, premsa i difusió, uns aspectes que els socialistes consideren de "propaganda".

El PSC ha reclamat un model que eviti les retallades en les transferències directes als ajuntaments; que incideixi en serveis i polítiques d'habitatge i acció social, i en serveis que estimulin la generació de riquesa a partir de la cooperació cultural i la promoció econòmica. En aquest sentit els socialistes han lamentat que el pressupost de CiU inclou una disminució d'1,3 MEUR de les transferències directes als ajuntaments; la desaparició de 220.000 euros de la partida destinada al suport de les polítiques d'habitatge i l'eliminació de 562.000 euros del pressupost per a accions socials. També lamenten que es rebaixi en 1,7 MEUR la cooperació cultural, un decrement que "anirà en detriment directe del foment per a la desestacionalització del turisme i el manteniment d'equipaments turístics i culturals amb interès supralocal". El PSC també retreu que CiU proposi retallar gairebé 1 MEUR en matèria de promoció econòmica.

Bosch ha manifestat que estan "decebuts" ja que esperaven un "canvi de model que reflectís els canvis que exigeixen els temps actuals", i ha afegit que CiU "no s'ha assabentat del que passa al carrer". La portaveu socialista ha remarcat que el seu model seria abocar el capital humà de la Diputació "al servei directe dels ajuntaments".

Un discurs "buit de contingut"

Per la seva banda, el president de la Diputació, Jaume Torramadé, ha manifestat que el discurs de Bosch sobre els pressupostos ha estat "el més fluix i buit de contingut" dels dotze debats sobre comptes de l'organisme en què ha assistit, "probablement perquè coneix poc la institució", ha afegit.

Una de les crítiques dels socialistes era que augmentava la despesa de personal, mentre que el vicepresident i diputat de l'Àrea de Règim Econòmic i Noves Tecnologies de la Diputació, Miquel Noguer, ha recordat que el capítol I, el de personal, ha disminuït un 3,09% respecte als comptes del 2010. També "és fals que disminueixi la promoció econòmica", ha afegit Torramadé.

D'altra banda, Noguer ha argumentat que prioritzen el suport als consistoris ja que han "procurat sobretot garantir als ajuntaments el fons local", i ha subratllat també que han seguit un patró de comptes de l'anterior equip de govern, format pel PSC i ERC.

En resposta a la queixa de Bosch que han tingut poc temps per negociar el pressupost del 2012, Noguer ha recordat que el 9 de desembre es va reunir amb l'oposició i es va posar "a la seva disposició". El 13 de desembre es va trobar amb ERC per tractar alguns aspectes dels comptes, i d'aquest diàleg n'ha sortit "aquest vot de confiança" dels republicans, segons Noguer. En canvi, el diputat de l'Àrea de Règim Econòmic ha concretat que el mateix dia 13 Bosch li va comentar que no havia tingut temps per estudiar el pressupost i que ja el trucaria més endavant. "Mai ho ha fet", ha subratllat Noguer, que ha insistit que ha estat "a la seva disposició pel que hagi calgut".

Per la seva banda, ERC ha argumentat el seu vot favorable als pressupostos per "responsabilitat" i perquè consoliden "el principi d'austeritat".

Formes "incorrectes" en el canvi de gerència del Consorci de la Costa Brava

Un altre dels temes que ha centrat el ple de la Diputació ha estat relleu de Manel Serra com a gerent del Consorci de la Costa Brava, un càrrec que ocupava des del 1983 i que ja no ostenta des d'aquest mes, per decisió de la nova comissió de govern del consorci. La portaveu del PSC ha lamentat que les formes van ser "incorrectes" en el procés per canviar la gerència de l'ens, ja que ha explicat que es van assabentar que hi havia hagut "canvi de panys i custòdia de les claus per part del personal d'aquesta institució". Bosch ha argumentat que no consideren que "la conducta d'aquest gerent justifiqués" aquestes actuacions, ja que després de 28 anys davant del consorci l'"ha pràcticament aixecat de manera molt directa".

Bosch també ha assegurat que aquest canvi afecta els ajuntaments membres del consorci i el "bon nom" de la Diputació, i ha instat el president de l'organisme a restituir Serra en el seu càrrec.

Per la seva banda, Torramadé ha recordat que Serra ja va ser renovat diverses vegades en la gerència del Consorci de la Costa Brava i que aquests canvis passen en "tota democràcia". Tot i això, ha instat Bosch a traslladar aquestes observacions al consorci ja que, tal com ha recordat, va delegar les funcions de presidència de l'ens de la Costa Brava que li pertocaven com a president de la Diputació.

Així mateix, sobre el nomenament de Serra com a gerent el 1983, el secretari en funcions de la Diputació, Jordi Batllori, ha explicat que es va escollir d'entre diversos candidats sense fer un examen previ. En aquest sentit Torramadé ha aprofitat per remarcar que Serra es va triar "a dit", i ha argumentat que la decisió de canviar el gerent no s'ha pres per un tema de "competència tècnica". El president de la Diputació també ha assegurat que no volen arribar a la "imprescindibilitat" de les persones.

Troben originals escrits a mà de les actes robades

En el transcurs de la discussió sobre el canvi de gerència del Consorci de la Costa Brava, el secretari en funcions de la Diputació ha explicat que després de denunciar la sostracció de les actes del consorci d'entre el 1980 i el 83, van localitzar en uns armaris les actes originals fetes a mà, i també algunes fotocòpies dels manuscrits a màquina. De moment es desconeix qui es va endur aquests documents.