Els gavians a Banyoles es van reduir fins a un 50% mentre va durar la prova pilot dels falcons

La majoria dels exemplars que hi ha a Banyoles procedeixen del litoral gironí i entren per la Vall del Terri

Aquesta és la mesura més efectiva que s'ha aconseguit fins ara per foragitar aquests molestos ocells. El regidor de Medi Ambient , Jordi Bosch, ha valorat 'molt positivament' els resultats obtinguts, ja que es va reduir la població de gavians alhora que se'ls apartava de l'estany. Fins ara, venien a alimentar-se a l'abocador de Puigpalter i després se n'anaven a descansar a l'estany de Banyoles. L'estudi que ha acompanyat aquesta prova pilot demostra que també s'els ha foragitat d'aquesta zona.

Per comprovar l'efectivitat de la mesura –les àligues i falcons sobrevolaven de forma controlada l'avocador de dilluns a divendres-, es van fer diverses observacions nocturnes a l'Estany i es van censar els gavians que hi havia en diferents dies. Així, mentre el 30 d'octubre (divendres) hi havia 1.035 gavians, el 10 de novembre (dimarts) eren 607 i el 6 de desembre (diumenge) havien augmentat a 2.011 gavians. Durant els mesos d'octubre, novembre i desembre que va durar la prova es va experimentar una reducció d'entre un 30 i un 50% dels exemplars respecte l'any anterior i en les mateixes dates.

A partir de l'estudi de cinc gavians anellats, també s'ha sabut que tenen una alta mobilitat entre la costa i l'interior i que cobreixen grans distàncies, com ara Bordeus, fet que provoca grans variacions en el nombre. La majoria dels exemplars que hi ha a Banyoles procedeixen del litoral gironí i entren per la comarca del Pla de l'Estany per la Vall del Terri.

Sense provocar molèsties a altres llocs


Durant els mesos que ha durat la prova, també s'ha estat alerta que no es detectessin problemes amb gavians a altres localitats, però no ha estat el cas. Fins i tot, han notat que han disminuït les queixes d'empreses i particulars per la presència de gabians. 'Són uns animals bruts, que fan mala olor i que molesten molt, no només a l'estany, també a terrats i zones industrials', on puntualment es fan batudes per retirar-los, explica el regidor.

La mesura ha tingut un cost de 10.000 euros i la intenció del consistori és poder-ho continuar aquest any. El context econòmic ha fet, però, que encara no hi hagi encara una partida destinada a aquest projecte i per això s'estan buscant fons per repetir-ho durant tot l'any o si més no a l'estiu, l'època on hi a més concentració de gabians i que coincideix amb l'època de màxima activitat a l'estany. També s'està estudiant la possibilitat de treballar conjuntament amb la Garrotxa.
  • El regidor de Medi Ambient , Jordi Bosch, fa una valoració positiva dels resultats obtinguts.