La Marxa per la Llibertat a la Garrotxa aplega mig miler de persones a Olot

Han sortit de diverses poblacions i tallat l'A-26

Les marxes "per la llibertat i contra la repressió" de la Garrotxa han omplert el centre d'Olot de persones aquest dissabte. L'acte ha volgut emular el que es va fer a l'estiu i que va portar milers de persones a Barcelona. Els punts de partida han estat Santa Pau, Hostalnou de Bianya, la Vall d'en Bas i Besalú.

Dels tres primers s'ha sortit pels volts de les onze del matí mentre que des de Besalú, en canvi, ha arrencat a primera hora del matí ja que hi ha uns 25 quilòmetres fins Olot. Les quatre marxes han coincidit al Firal Petit on s'han fet parlaments i un dinar popular. "Vaig participar a la de Barcelona, participo en aquesta i aniré a l'acte de Perpinyà. El que calgui per denunciar aquesta situació", explica en Jaume un dels participants.
 
Unes 500 persones han arribat pels volts de tres quarts de dos del migdia al Firal Petit d'Olot. Ho feien amb estelades, pancartes en favor dels presos independentistes i cridant consignes en contra de la "repressió". Els manifestants han vingut de quatre pobles propers a Olot en unes marxes que han pretès imitar l'acte que es va fer a l'estiu i que va concloure a Barcelona amb milers de persones al carrer. "Nosaltres creiem que ens hem de mobilitzar permanentment i per això vam creure que estaria bé una cosa semblant a la comarca", explica la Patrícia Patrícia Dolori, encarregada de la marxa que ha sortit d'Hostalnou de Bianya.

Des d'aquesta població han estat un centenar els independentistes que han recorregut els deu quilòmetres fins arribar a Olot a través de l'N-260 i la Carretera de la Canya. Els Mossos han tallat el trànsit d'un dels dos carrils, fet que ha provocat petites retencions.

En Jaume Toldorà i la Montse Coll han participat en aquesta marxa i els dos expliquen que ho fan perquè "no podem deixar de mobilitzar-nos". Tots dos van caminar en les marxes cap a Barcelona i consideren que aquesta "és l'única manera" de seguir denunciant la "situació excepcional" que viu Catalunya. "Estem molt actius i no deixarem de fer-ho", assenyala la Montse.

Tant la Patrícia com en Jaume com la Montse són membres de 'Bianya Sobiranista', una entitat que participa en les mobilitzacions independentistes. "Hem de seguir endavant perquè a vegades dona la sensació que els polítics no segueixen" ressalta en Jaume.

A Besalú, ben aviat

A la mateixa hora que ha sortit la manifestació d'Hostalnou de Bianya, les onze del matí, ho han fet també la que ha vingut de la Vall d'en Bas, amb unes 170 persones i la deSanta Pau, que ha aplegat un centenar de participants. Tres hores i mitja abans ho havia fet la que sortia des de Besalú que es troba a uns 25 quilòmetres d'Olot.
 
Totes quatre s'han trobat a l'entrada de la capital de la Garrotxa i han marxat conjuntament pel Carrer Major fins arriba a la zona on hi havia instal·lat un escenari. Des d'allà s'han fet diversos parlaments amb familiars de presos. Un cop al lloc s'ha fet un dinar popular i els artistes d'Olot han cedit les planxes d'un mural gegant que representa una càrrega policial per la Caixa de Solidaritat.