Les destrosses del temporal Gloria a la Selva arriben als 74 MEUR

Una empresa lamenta danys per 43,5 MEUR

La comarca de la Selva és el territori que més destrosses ha provocat la borrasca Gloria al seu pas per la demarcació gironina. El Consell Comarcal de la Selva ha anunciat que la primera quantificació de destrosses que han fet arribar els ens locals i també empreses arriba als 74 milions d'euros.

Dins d'aquesta xifra, cal separar l'afectació del temporal a equipaments públics. En aquest cas, els ens locals han quantificat les destrosses amb 17 milions d'euros. Dins de la comarca, el més afectat és Massanes, que ha registrat danys per un valor de 15.117.350 euros. També en destaca Riells i Viabrea que supera els 2 milions o Blanes, amb unes destrosses que arriben als 1,3 milions.

El president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, ha detallat que el temporal "ha fet molt i molt de mal" a la comarca i creu que els ajuntaments tardaran "molt de temps" per recuperar-se de tots els desperfectes. De fet, els 74 milions de destrosses superen de llarg les afectacions que han mostrat la resta de comarques de la demarcació gironina.

Balliu ha matisat que aquesta afectació es deu al fet que "les platges han quedat molt malmeses", però el temporal també ha afectat a les "lleres i camins" de la plana i la zona de muntanya de la comarca. Per això, amb la quantificació inicial es fa "palès" que la Selva és la comarca més perjudicada per la borrasca Gloria.

Recuperar els serveis bàsics, la prioritat

Aquest dijous al migdia els alcaldes s'han reunit amb el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, i el delegat del Govern a Girona, Pere Vila, per valorar les afectacions del temporal. Els alcaldes han aprofitat per demanar informació sobre quines gestions havien de fer per afrontar les despeses que els venen a sobre. Mentrestant, hi ha alguns municipis que encara treballen per recuperar la normalitat.

De fet, n'hi ha que encara no tenen aigua potable i per això, la prioritat és garantir els subministraments bàsics. El president de la Diputació de Girona ha demanat als alcaldes que davant d'emergències "primer actuïn i després busquin el finançament".

Noguer ha detallat que ara comença una fase de "triatge" de competències. D'una banda, les destrosses del litoral les assumirà el Servei de Costes del govern espanyol. Per altra banda, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) s'encarregarà de la neteja de les lleres dels rius.

A més, Noguer ha detallat que les assegurances hauran de pagar les destrosses provocades en equipaments públics. I les despeses restants dependran de la subvenció que es doni des de l'estat espanyol si declaren el territori com a zona catastròfica i també de les contribucions que faci la Generalitat. De tota manera, Noguer ha avançat que la Diputació també obrirà una línia de subvencions per "encaixar les despeses" que no s'assumeixin des de les altres administracions.

Balanç de coordinació entre cossos

En la trobada, els alcaldes i el delegat del Govern també han fet un balanç de l'actuació dels cossos d'emergència. En aquest sentit, Pere Vila ha destacat que cal "millorar" en la coordinació entre cossos però que el balanç és positiu en comparació amb l'actuació durant les nevades del març de 2010.

Per altra banda, alguns alcaldes es queixaven dels protocols d'emergència i demanaven actualitzar-los per adequar-los a la realitat dels municipis més petits. En aquest sentit, el delegat creu que els plans "estan ben redactats". "El problema no és qüestionar els plans, sinó és com implementar allò que posa un paper a la realitat", ha afegit Vila.