La construcció a Girona toca fons i per primer cop les renúncies dels promotors superen els habitatges contractats

És la primera vegada es redueix el nombre d'habitatges de segona residència a la costa juntament amb finques de primera opció a l'interior

L'estudi anual del Col·legi d'Aparelladors no fa res més que confirmar que la davallada de la construcció no s'atura. 'L'any 2009 ha estat mol pitjor del que prevèiem, i ens confirma que el sector ha tocat fons', ha comentat el president del Col·legi, Ernest Oliveras.

De fet, si es comparen les dades d'habitatges contractats, a partir del moment en què es va iniciar la crisi econòmica la davallada ha estat espectacular. I és que, entre els anys 2006 i finals del 2009, el descens supera el 87% (passant de les 20.550 promocions amb llicència del 2006 fins a les 2.512 de l'any passat). En paral·lel a aquest descens, una altra de les dades que reflexa la sotragada del sector és que les renúncies dels promotors han anat a l'alça. En concret, el 2009 els promotors van decidir fer-se enrere en 2.546 promocions, la majoria de les quals s'havien contractat en els darrers tres anys. Gran part d'aquestes obres de les quals mai se'n posarà una totxana són blocs de pisos.

Si es comparen les dades d'habitatges contractats amb les de renunciats, per primera vegada en tots els anys que abasta l'estadística, les segones superen a les primeres. Les renúncies dels promotors per construir noves promocions s'estenen arreu de la demarcació, però sí que han afectat més comarques com el Baix Empordà (680), la Selva (575 renúncies), l'Alt Empordà (493) i el Gironès (380). Aquesta és la primera vegada que la crisi afecta a totes les comarques, ja que en anteriors situacions com aquesta només es patia a la zona de la costa, ja que moltes persones s'alliberaven de les segones residències.

Poc optimisme i la rehabilitació no ajuda

Les dades anteriors porten el Col·legi d'Aparelladors a encarar aquest 2010 'amb poc optimisme', segons ha precisat Oliveras. El president ha indicat que, a la manca de finançament, s'hi ha d'unir un altre problema que és 'tant o més greu': la manca de confiança i el desencís per part dels promotors. A més, els aparelladors també han vist com les rehabilitacions, que es preveien com una taula de salvació a la crisi, tampoc han remuntat. En total, en els darrers dos anys aquestes han caigut a la meitat (passant de les 986 el 2008 fins a les 484 de l'any passat).

El president del Col·legi d'Aparelladors de Girona ha indicat que, en el moment actual, s'està 'sota mínims'. Es preveu que, en els propers anys, el sector de la construcció se centri sobretot en acabar les promocions iniciades en els darrers anys però, com ha concretat Oliveras, 'la reactivació del sector no es veurà fins que es comencin nous projectes'.