Lleidatans investigats pel tall de l'AP-7 a l'Alt Empordà no declaren a la Guàrdia Civil

Divuit persones estan citades entre dimarts i dimecres a a Lleida

Divuit lleidatans estan citats a declarar entre aquest dimarts i dimecres a la comandància de la Guàrdia Civil de Lleida com a investigades arran del tall de l'AP-7 a l'Alt Empordà convocats pel Tsunami Democràtic l'11 i 12 de novembre passat.

En concret, el cos armat els acusa de desordres públics, danys i del delicte contra la seguretat en el trànsit per, suposadament, haver pres part al bloqueig de l'autopista. Aquest dimarts compareixeran tretze persones, mentre dimecres ho faran les altres cinc, tot i que les persones citades podrien acabar sent més.

Les primers investigats que han comparegut s'han collit al dret a no declarar, de la mateixa manera que faran la resta. Des d'Advocacia per la Democràcia critiquen que la defensa no ha tingut accés als atestats perquè el jutjat d'instrucció 4 de Figueres que porta la investigació n'ha decretat el secret de sumari.

Les divuit persones investigades, de diferents localitats de Ponent, estan acusades per la Guàrdia Civil de desordres públics, danys i del delicte contra la seguretat en el trànsit per la seva participació en el tall de l'AP-7 a l'Alt Empordà convocat pel Tsunami Democràtic. Les primeres en comparèixer s'han negat a declarar davant el cos armat, de la mateixa manera que faran la resta de persones citades entre aquests dimarts i dimecres a la comandància de la Guàrdia Civil de Lleida, segons ha explicat la lletrada Esther Sancho, d'Advocacia per la Democràcia.

Sancho ha criticat que la defensa no ha pogut tenir accés a l'expedient pel fet que la causa penal que instrueix el jutjat d'instrucció 4 de Figueres està declarada secreta, motiu pel qual des d'Advocacia per la Democràcia s'ha recomanat els investigats a no declarar, a l'espera de veure com avança la investigació judicial. "No podem accedir al seu contingut i només sabem que és pel tall de la Jonquera i poca cosa més", ha indicat l'advocada. Així mateix, ha explicat que els indicis que han portat a citar aquestes divuit persones serien les identificacions que la Guàrdia Civil va efectuar durant el tall de l'11 i 12 de novembre però "queda molt camí per esclarir si aquests indicis existeixen o no", ha remarcat Sancho.

La Guàrdia Civil ha advertit els investigats que, en paral·lel a la investigació penal, també s'han incoat expedients per la via administrativa per infraccions de la llei de seguretat ciutadana, coneguda com a llei mordassa. La tramitació d'aquests expedients sancionadors quedarà paralitzada fins que acabi la via penal.

Després de comparèixer i acollir-se al dret de no declarar, un dels lleidatans investigats, Carlos de Diego, ha defensat que el que estava fent a la Jonquera era "llibertat d'expressió política" en defensa de "l'autodeterminació, l'amnistia i perquè Catalunya pugui decidir lliurement el seu futur com a poble". De Diego ha explicat que els van identificar, tant la Guàrdia Civil com els Mossos d'Esquadra, després d'aturar i registrar el vehicle en què anaven. L'investigat ha dit no mostrar-se sorprès per la citació de la Guàrdia Civil, un cos al qual ha acusat "d'haver creat tot el muntatge policial de terrorisme als membres dels CDR" i "d'haver colpejat ciutadans l'1-O".

Durant les seves compareixences, els investigats han estat acompanyats per una trentena de persones que s'han concentrat davant de la comandància de la Guàrdia Civil de Lleida per donar-los suport. Entre aquestes, el coordinador de l'ANC a Lleida, Jordi Alsina, qui ha expressat que la investigació pel tall de l'AP-7 "no deixa de ser una nova persecució de la dissidència política".