El TSJC avala que la planta de residus de la Garrotxa es construeixi a Can Coma de Baix

L'alt tribunal demana que no s'edifiqui en sòl protegit

Sí a Can Coma de Baix, però amb matisos. El TSJC ha escrit un nou capítol de la polèmica planta de triatge de la Garrotxa i, en gran part, ha donat la raó al Consell Comarcal. La sentència, emesa per la Sala Tercera del Contenciós Administratiu, desestima bona part dels arguments que esgrimien tant l'Ajuntament de Sant Jaume de Llierca com l'Associació de Naturalistes de Girona (ANG) i avala que el centre de tractament de residus es pugui aixecar en aquests terrenys.

D'entrada, el TSJC conclou que el Consell Comarcal era competent per aprovar inicialment el Pla Especial Urbanístic que feia possible construir la planta de triatge a Can Coma de Baix. Un document que, com correspon en aquests casos, el conseller de Territori va aprovar definitivament el 27 de març del 2014. I que ha estat el focus del contenciós interposat tant per l'ajuntament com pels naturalistes.

Fins arribar a la sentència, però, entremig hi va haver un acord que va quedar en no-res. Al 2016, el Consell i l'Ajuntament van decidir que la planta canviés d'ubicació, i que es construís al polígon Pla de Politger. Però els plans d'ampliació d'una de les empreses del polígon, i el fet que no quedessin més terrenys, van obligar el Consell a fer marxa enrere. I a tornar a situar Can Coma de Baix com l'única alternativa, en contra de la voluntat de l'Ajuntament.

Això va fer que el contenciós es tornés a activar, i que la decisió final quedés en mans del TSJC. I ara, l'alt tribunal català ha resolt que la planta de triatge pugui aixecar-se a Can Coma de Baix. La sentència, a més, diu que el centre es pot construir en terrenys rústics –com és el cas- perquè, precisament, la llei permet que "el sòl no urbanitzable pugui ser objecte d'actuacions específiques per destinar-lo a activitats o equipaments d'interès públic que s'hagin d'emplaçar en medi rural".

Amb condicionants

La sentència del TSJC, doncs, tomba el gruix dels arguments al·legats per l'Ajuntament i els naturalistes. Però no tots. El tribunal contenciós sí que els dona la raó en dos aspectes i anul·la part del Pla Especial aprovat, cosa que obligarà a reescriure'l i a tornar-lo a passar per ple.

D'entrada, la sentència demana que la planta de residus no s'aixequi en terrenys de protecció especial (part de la parcel·la ho és) per "garantir la biodiversitat" i no afectar "el conjunt d'espais oberts del territori". I el TSJC també ordena que, com a mínim, tots els vials d'accés a la futura planta tinguin un amplada de 7 metres, cosa que ara no passa "en un petit tram del camí".

Per últim, la sentència no entra a valorar que el futur centre es plantegi amb capacitat per tractar 40.000 tones de residus anuals, quan les previsions de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) situen les necessitats de la comarca en un màxim de 25.000 tones anuals. "Pel que fa al sobredimensionament de la planta, no s'indica quin precepte es pot vulnerar", diu el TSJC, en referència al recurs interposat.

La sentència no és ferma i s'hi pot interposar recurs de cassació.

"La feina s'ha fet bé"

El president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Santi Reixach, subratlla que la sentència "avala" la feina feta fins ara per l'ens supramunicipal. "Estem contents, perquè aquests dos condicionants es poden corregir amb un nou pla especial, però la planta de residus es pot fer a Can Coma de Baix i hi cap perfectament," ha dit Reixach.

El president també ha explicat, però, que la resolució en cap cas tanca la porta al diàleg. "Estem parlant amb l'Ajuntament de Sant Jaume de Llierca i ho continuarem fent; és evident que tothom defensa allò que és seu, però mai deixarem de parlar", ha subratllat Reixach.

Per últim, el president del Consell també ha recordat que hi havia risc de perdre les ajudes de 14 MEUR per fer la planta, que l'Agència Catalana de Residus es va comprometre a destinar a l'obra. I que ara, la resolució del TSJC permetrà tirar la inversió endavant.