La Generalitat invertirà 7 MEUR a sis ports afectats pel temporal Gloria

S'han malmès dics de contenció i hi ha hagut afectacions per inundació

L'empresa pública Ports de la Generalitat, adscrita al Departament de Territori i Sostenibilitat, farà obres d'emergència per uns set milions d'euros als sis ports catalanes que han patit més danys a conseqüència de la borrasca Gloria.
El comitè intern i els tècnics d'obres de l'entitat es van reunir divendres d'urgència per planificar les obres a les Cases d'Alcanar, nucli d'Alcanar (Montsià), l'Ampolla (Baix Ebre), l'Ametlla de Mar (Baix Ebre), Blanes (Selva), Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) i Palamós (Baix Empordà). Cal recordar que en aquest últim port un tripulant del mercant Manisa Star, de nacionalitat filipina, va caure dimarts passat a la nit a l'aigua. L'home continua desaparegut.
 
A Blanes, la tercera alineació del dic de recer ha patit una afectació "important" a l'espatller, segons indica la Generalitat. L'energia constant dels cops de mar va col·lapsar més de 20 metres longitudinals d'espatller i va fer un esvoranc a l'escullera. Dijous passat va començar una primera actuació d'emergència per tapar l'esvoranc que es preveia acabar aquest dilluns. Es reomple l'esvoranc amb peces d'escullera per evitar que l'obertura es faci més gran i per assegurar el recer del port. En paral·lel es treballa en una segona actuació d'emergència que s'executarà quan es tingui la solució tècnica més idònia per reparar la part de l'espatller afectada.

A Sant Feliu de Guíxols hi ha hagut ultrapassaments a l'inici i final del dic d'abric, fet que ha provocat desplaçaments de blocs de formigó a la punta del dic. Hi cal una actuació d'emergència per col·locar nous blocs a l'extrem del dic, al costat de la bocana del port. També s'ha de reparar el far, que des de la Generalitat es considera "tot un símbol de la vila". A més, es faran reparacions menors d'elements auxiliars com ara baranes, part dels pantalans i instal·lacions de subministraments d'aigua i llum.

A Palamós el temporal va rebentar dues finestres de l'estació marítima i l'aigua va entrar-hi "amb virulència", fet que va provocar "danys importants" a l'interior. L'estació marítima és l'edifici on es fan els controls dels passatgers i dels tripulants dels creuers internacionals que fan escala al port. També es va veure afectat un local on hi ha els vestuaris dels estibadors. Aquest dimarts començarem els treballs de neteja a l'estació marítima. Després, es farà una obra d'emergència per poder donar servei tant als estibadors com a l'activitat de creuers, que iniciarà la temporada a mitjan abril.
 
A les Cases d'Alcanar el dic ha quedat afectat a la part final o morrot. S'hi farà una actuació tècnica d'emergència a partir d'un estudi per determinar la millor solució de reforç de la part malmesa. També hi ha hagut una embarcació enfonsada i moltes afectacions de restes del mar portades pel temporal, que ja s'estan retirant.

A l'Ampolla la zona portuària es va inundar per l'increment del nivell de l'aigua del mar i pel torrent que va baixar a causa de les fortes tempestes. S'han detectat afectacions estructurals al dic de recer -que afecten l'espatller, el morrot i l'escullera exterior- i als molls. Es farà un estudi tècnic d'urgència per executar les mesures que s'hi proposin.

A l'Ametlla de Mar, el fort onatge i els ultrapassaments han afectat parts del dic de recer i el morrot (concretament la part final del dic a la bocana). Ara, es farà un estudi tècnic per actuar d'emergència i reforçar les peces de pedra de l'escullera exterior del dic. També hi ha hagut danys menors en el subministrament elèctric i moltes restes del mar per sobre dels molls, que ja s'estan netejant.

Així mateix, la zona de la Pedrera, eminentment d'emmagatzematge, està molt malmesa a causa dels forts ultrapassaments que han desplaçat blocs de protecció i peces d'escullera. L'actuació servirà per reforçar i reparar les estructures que protegeixen el vial i les naus comercials. A més, s'hauran de reparar les naus d'emmagatzematge de Ports de la Generalitat. Dijous passat va començar la neteja de la zona que tenia restes de l'onatge.
 
Finalment cal recordar que un tripulant del mercant Manisa Star, de nacionalitat filipina, va caure dimarts passat a la nit a l'aigua del port. L'home continua desaparegut.