Presó per l'acusat d'intentar assassinar una dona i els seus fills a cops de martell a Banyoles

El processat reconeix els fets i demana perdó a les víctimes

L'acusat d'intentar matar una dona i els seus fills de 8 i 12 anys a cops de martell en un pis de Banyoles l'1 de juny del 2018 ha acceptat una condemna de 27 anys i 3 mesos de presó.

Al judici, Antoni Hostenchs, ha reconegut que es va prevaler de la confiança que li tenia la dona, amb qui ja es coneixia a través del seu marit, per aconseguir que el deixés entrar a casa fent-li creure que necessitava anar al lavabo. Duia un martell amagat.

Un cop dins el pis, segons ell mateix ha admès, va atacar les víctimes una per una. L'acusat s'enfrontava inicialment a 70 anys i mig de presó per un intent d'assassinat en concurs amb un robatori i dos assassinats en grau de temptativa a menors. Com que va col·laborar amb la investigació i ha indemnitzat les víctimes, la fiscalia i les acusacions han rebaixat la petició de pena i la defensa s'hi ha adherit. Durant la seva declaració a l'Audiència de Girona, l'acusat ha demanat perdó a les víctimes i ha assegurat que està "molt penedit" del que va fer.

L'acusat només ha respost a les preguntes del seu advocat, Carles Monguilod, i ho ha fet per subscriure totalment l'escrit d'acusació de la fiscalia i per demanar disculpes a les víctimes: "Estic molt penedit. Per moltes voltes que li dono, no li trobo sentit. Només els hi puc demanar perdó".

Així, segons Antoni Hostench ha admès durant la seva declaració a la secció tercera de l'Audiència de Girona, l'1 de juny del 2018 va anar fins al pis un primer cop cap a tres quarts d'una de la tarda. "Va venir a tornar-me 20 euros que em devia a demanar-me diners", ha explicat el pare que ha afegit, però, que es va negar a deixar-li més de mil euros. L'acusat, aleshores, va marxar del pis.

"Ofuscat i contrariat per no rebre els diners, i coneixedor que l'home treballava durant la tarda, va decidir tornar al domicili i aprofitar que només trobaria a casa la dona i els dos fills menors d'edat del matrimoni", recull el relat de la fiscalia. Ho va fer armat amb un martell que duia amagat.

Hostench ha afirmat al judici que va estar força estona "rondant" pel carrer. De fet, un testimoni ha assegurat que el va veure caminant amunt i avall almenys durant un hora. Finament, quan es va assegurar que l'home no era a casa, va convèncer la dona perquè el deixés entrar al pis amb l'excusa que havia d'anar al lavabo. Es coneixien perquè l'acusat es dedicava a la compravenda de mòbils i aparells de telecomunicació i "col·laborava esporàdicament" amb el pare de les criatures.

Un cop dins el pis, va aprofitar un moment que la dona estava d'esquenes per obrir-li la porta del pis per atacar. "Quan es trobava totalment desprotegida, de forma sobtada i inesperada i amb la intenció d'acabar amb la seva vida, la va colpejar fortament i brutalment al cap", relatava l'acusació particular, encapçalada pel lletrat Pere López de Coca. "Va intentar protegir-se en va, rebent cops de martell als braços i a les cames, fins que es va desplomar caient a terra", afegeix la fiscalia.

Després d'atacar la mare, l'acusat va anar fins al menjador on hi havia un dels fills mirant vídeos en una tauleta electrònica. "Aprofitant la situació inesperada i imprevista per al menor, amb el mateix martell amb el qual havia atacat a la seva mare, i amb idèntica virulència i brutalitat, li va propinar despietadament diversos cops al cap", concreta la fiscalia que afegeix que el va deixar "inconscient i greument ferit".

L'acusat, encara amb el martell a la mà, va anar fins a l'habitació del nen de 12 anys, que estava jugant amb els auriculars posats. El menor ha volgut declarar al judici i amb confrontació visual amb l'acusat. Segons ha descrit, el processat li va dir "com estàs" i, a continuació, el va començar a colpejar amb el martell a la zona del crani. El nen va intentar esquivar l'atac corrent pel pis però l'acusat el va perseguir, clavant-li cops amb el martell fins que, finalment, el menor va caure a terra malferit quan es trobava al llindar de la porta del pis.

Després de perpetrar l'atac contra la mare i els seus dos fills menors, l'acusat va robar dos sobres on hi havia 8.000 euros, una tauleta electrònica, dos ordinadors portàtils i dos rellotges intel·ligents.

Els indemnitza

Les tres víctimes van resultar greument ferides, tots tres amb traumatismes cranioencefàlics, i van estar dies ingressats a l'hospital. A més, els hi han quedat seqüeles tant físiques com psíquiques.

Per aquests fets, la fiscalia i l'acusació particular demanaven una condemna de 70 anys i 6 mesos de presó per un intent d'assassinat en concurs amb un robatori en casa habitada i de dos assassinats en grau de temptativa a menors. En el cas dels fills, apliquen l'article del codi penal que preveu la presó permanent revisable quan és un assassinat consumat perquè té en compte que "la víctima és menor de 16 anys o es tracta d'una persona especialment vulnerable".

En concepte de responsabilitat civil, sol·licitaven una indemnització de més de 110.000 euros per a les víctimes.

Quan els Mossos d'Esquadra van fer els escorcolls al domicili de l'acusat i a casa de la seva àvia, el processat va col·laborar amb la investigació indicant als agents on havia deixat el martell, els sobres amb diners i la roba ensangonada. A més, ha pagat una indemnització que les víctimes consideren suficient i han renunciat a reclamar la responsabilitat civil.

Per això, el fiscal Enrique Barata ha modificat el seu escrit de conclusions provisionals. Manté els delictes però hi ha afegit una atenuant qualificada de reparació del dany i una atenuant de col·laboració amb la justícia que rebaixen la pena fins als 27 anys i 3 mesos de presó. Les acusacions particulars i la defensa s'hi han adherit.

A l'últim torn de paraula, al final del judici, l'acusat ha volgut reiterar que està "molt penedit" del que va fer.