Experts analitzaran els danys del temporal Gloria a les platges de Tossa de Mar

Determinaran quines actuacions cal fer

L’àrea de Medi Ambient i Platges de l’Ajuntament de Tossa de Mar (Selva) s’ha posat en contacte amb el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) i amb el laboratori d’anàlisi i gestió del paisatge de la Universitat de Girona (UdG) per avaluar quines actuacions cal fer a les platges de la població perquè siguin el màxim d’efectives possible després del pas del temporal Gloria pel municipi.

En aquests centres hi treballen els millors experts en gestió integrada de platges i la intenció és que facin un anàlisi de la dinàmica de la sorra per saber quines actuacions cal fer. En aquest sentit, ja estan treballant en un nou projecte de gestió de platges que té en compte els efectes del canvi climàtic.

El regidor d’Urbanisme i Medi Ambient, Ramon Gascons, explica que “l’equip del laboratori d’anàlisi i gestió del paisatge de la Universitat de Girona faran aquesta setmana una visita a totes les platges de la població. Aquesta visita serà el primer pas perquè ens realitzin un informe urgent amb les actuacions a realitzar. Aquest informe ens servirà per saber quin pressupost ens cal per refer les nostres platges i per poder anar a les diferents administracions a obtenir el finançament necessari o possibles subvencions”.

Gascons conclou que “ja hem iniciat la neteja i eliminació d’elements perillosos (arbres o roques en risc de col·lapse). Acabem de superar un dels temporals més forts i llargs que ha suportat mai la nostra vila. Totes les nostres platges han quedat greument afectades. Segons les dades registrades, teníem un gran temporal cada 100 anys, però aquesta dinàmica ja fa temps que s’ha trencat. Recordem que vam patir els temporals del 2001, 2008 i ara aquest del 2020, i segons els experts en la matèria la freqüència i la intensitat d’aquests temporals anirà en augment”.