Els restauradors de Platja d'Aro afronten batalles amb les asseguradores arran del temporal

Les màquines encara retiren sorra del passeig

 • ACN
  Fotos: ACN
 • Interior del restaurant Rincón del Sevillano totalment destruït pel temporal. ACN
  Interior del restaurant Rincón del Sevillano totalment destruït pel temporal
  Fotos: ACN
 • Les màquines treballant per treure la sorra acumulada al passeig de Platja d'Aro. ACN
  Les màquines treballant per treure la sorra acumulada al passeig de Platja d'Aro
  Fotos: ACN

La borrasca Gloria ha deixat quilos de sorra al passeig de Platja d'Aro (Baix Empordà), però també ha deixat pèrdues econòmiques per als restauradors de la zona. És el cas d'en José Antonio, un restaurador que té un local al passeig i que obre tot l'any. A causa del temporal, però, no ha pogut obrir "durant tres dies" i això creu que suposa "una pèrdua de caixa de 8.000 o 10.000 euros".

Com en José Antonio, hi ha molts altres bars i restaurants en la mateixa situació. No ha estat fins aquest cap de setmana que alguns d'ells ha tornat a obrir després de treure "més de mig metre de sorra" a la terrassa. A més, també s'han produït desperfectes amb els tendals i el mobiliari de les terrasses.

Però també hi ha establiments on l'aigua va entrar a dins dels locals. En Paco, l'amo del restaurant del Rincon del Sevillano, ha quedat amb el seu negoci totalment devastat. L'aigua va trencar el vidre de la porta i la persiana. Una vegada a dins també va fer malbé "un parell de neveres noves de l'any passat i més de 4.000 pizzes que tenia congelades". Per a ell, les pèrdues són "incalculables".

De fet, en Paco encara no sap quan podrà tornar a obrir, perquè aquest cap de setmana encara tenia sorra a l'interior i les marques a la paret de l'aigua, que va arribar al mig metre d'alçada. De tota manera, en Paco tem que després de sobreviure al temporal, costarà sobreviure a les asseguradores. "A sobre es pensen que els enganyes, que és el més graciós del món", ha ironitzat el restaurador. Per això creu que "és una pena" que els empresaris encara hagin de justificar si han "deixat l'aixeta oberta per omplir-ho tot d'aigua".

Màquines traient sorra

Aquest cap de setmana les màquines retroexcavadores encara estan retirant les restes de la sorra que queda en el passeig. Tot i que en alguns punts ja està tot net, en d'altres encara hi ha més d'un pam de sorra que les màquines poc a poc van tornant a la platja. El propietari d'un dels bars, Emiliano Veloso, ha agraït que l'Ajuntament de Platja d'Aro hagués posat aquestes màquines per netejar la zona. "L'Ajuntament ha col·laborat, s'ha portat molt bé", ha afirmat l'Emiliano.

De tota manera, la platja pràcticament s'ha quedat sense sorra. A més, la corrent també ha desplaçat parcs infantils i senyals de la platja. Tubs i brutícia encara omplen la platja amb una imatge radicalment diferent de la que es pot veure durant els mesos d'estiu.