L'ABC i Telemadrid hauran d'indemnitzar l'imam de Salt i un líder de la comunitat musulmana

Un reportatge vinculava els dos homes amb el terrorisme islamista · L'import de la multa és de 32.400 euros

  • Mohamed Attaouil, en una imatge d'arxiu © ACN
    Mohamed Attaouil, en una imatge d'arxiu © ACN
  • Aquest és l'article del diari ABC que ha estat jutjat © AG
    Aquest és l'article del diari ABC que ha estat jutjat © AG
Les dues sentències condemnen els dos mitjans de comunicació a retirar els continguts que segons el tribunal atempten contra l'honor de l'imam Rachid Menda i el president de l'associació al Hilal Mohamed Attaouil, a fer pública la sentència així com a disculpar-se i a indemnitzar els dos homes amb un total de 32.400 euros pels danys i perjudicis causats. Cap de les sentències són fermes i es poden recórrer interposant recursos d'apel·lació.

El diari ABC va publicar el 14 de març l'article titulat 'El califa Attaouil impulsa des del seu bastió de Salt l'expansió salafista' que comença dient "Mohamed Attaouil i l'imam Rachid Menda impulsen des del seu feu de Salt, cap a altres punts d'Espanya, la preocupant expansió del salafisme, el corrent més radical de l'Islam, que predica la no integració dels musulmans en la 'corrupta' societat occidental". Per considerar que aquest article és una intromissió il·legítima a l'honor, el lletrat Benet Salellas va formular una demanda davant del jutge demanant que el mitjà rectifiqués, fes pública una disculpa i indemnitzés Attaouil amb 30.000 euros.

La sentència considera que l'article vincula clarament Mohamed Attaouil amb el terrorisme islamista perquè en un mateix text fa coincidir els termes salafista amb integrista i fanàtics. A més, el text va precedit d'una editorial del diari que diu textualment que "el proselitisme salafista s'estén i les seves conseqüències, com l'11M de fa set anys, són una ferida que encara no ha cicatritzat". Per això, la titular del jutjat, Olga Bautista, conclou que la lectura dels textos inciten "per suposat" a "témer que l'integrisme islamista més radical tingui una de les seves bases al municipi de Salt".