Primers passos per crear el Parc Natural de la conca lacustre de l'Estany de Banyoles

El Parlament insta el Govern a redactar el projecte · Encara no hi ha data límit

La proposta de resolució es va presentar el passat 17 de maig i insta al Govern a iniciar la redacció del Projecte de Llei que faci realitat el Parc Natural de la conca lacustre de l'Estany de Banyoles. La proposta ha estat debatuda avui a la comissió de Territori i Sostenibilitat i ha rebut el suport de tots els grups parlamentaris.

ICV considera que les peculiaritats d'aquest estany i el seu entorn lacustre són suficients per dotar-lo d'un grau més elevat de protecció del que té actualment, tal com reclama des de fa anys el territori. Per Boada, "aquest és un pas importantíssim" perquè aquesta declaració de parc es porta reivindicant per part d'ajuntaments, entitats ecologistes des de fa temps i sobretot perquè aquesta és una zona "única" a la península ibèrica que mereix ser protegida. En aquest sentit, recorda que l'estany i la seva zona lacustre estan sotmesos a pressions de caire urbanístic o per esdeveniments esportius que podrien malmetre aquest espai.

Concretament, la resolució aprovada recull que la declaració de parc és una "petició històrica", recolzada per mocions aprovades pels ajuntaments de Banyoles, Porqueres i Fontcoberta i amb un ampli suport social per entitats com Limnos, el Centre d'Estudis Comarcals de Banyoles i el Centre Excursionista de Banyoles. A més, existeix des de l'any 2007 un document amb els corresponents estudis previs i amb cartografia detallada a punt per a ser discutida i aprovada.

La proposta de Parc Natural hauria d'incloure les diferents zones incloses en el pla d'Espais Naturals EIN de l'Estany de Banyoles i Platja d'Espolla, així com altres espais de la mateixa conca lacustre com Sant Miquel de Campmajor i part del riu Fluvià fins la Reserva Natural de Fauna Salvatge de l'Illa del Fluvià.

Sense calendari

Des d'ICV no es veu amb mals ulls que la resolució aprovada no tingui fixat un termini i de fet assenyalen que la majoria de les que s'aproven no ho tenen perquè "un no sap ben bé quan de temps trigarà a elaborar-se", tot i que en aquest cas ja hi ha estudis fets. "Estarem atents a que es vagi tirant edavant aquesta declaració", ha afirmat Boada, que subratlla també que la redacció comptarà amb la participació dels agents cívics, econòmics i ecologistes per recollir "totes les sensiblitats".

Actualment, l'estany està declarat com es espai natural protegit de la Xarxa Natura 2000 i inclòs dins el Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN) per part de la Generalitat. També rep finançament europeu a través del projecte LIFE, centrat en conservar el seu hàbitat i recuperar espècies autòctones.