Torroella de Montgrí podria quedar-se sense aigua potable aquest migdia

L'alcalde demana a la població que "estalviï l'aigua"

L'alcalde de Torroella de Montgrí (Baix Empordà), Jordi Colomí, ha avisat que "en poques hores" el municipi es quedarà sense aigua potable i de cara al migdia ja no n'hi haurà si no es resolt la situació.

El principal problema és que les bombes d'aigua de la planta potabilitzadora "estan sota aigua" i per això no es pot fer arribar aigua ni al municipi de Torroella, ni a l'Estartit. Colomí ha assegurat que estan treballant per fer arribar un grup electrogen que doni energia a la planta, però pel nivell d'aigua que baixa pel Ter, encara no han pogut accedir-hi. Per aquest motiu, Colomí ha demanat a la ciutadania que "estalviï l'aigua" per tal de poder allargar les reserves el màxim possible.

L'alcalde ha destacat que el cabal del riu ja "va a la baixa des de les tres de la matinada", però que tot i així, el nivell d'aigua "ha baixat poc" durant el matí. Per això manté en alerta la població i demana precaució als habitatges més propers al riu.

Segons Colomí, el principal problema és que el riu no pot desembocar al mar perquè ha crescut en excés i això fa que es desbordi "en el pla que hi ha entre Torroella de Montgrí i l'Estartit". Per això creu que "fins que no baixi el nivell del riu" no s'acabaran les inundacions al municipi.

De moment, però, Jordi Colomí ha detallat que el temporal ha destrossat una zona d'hortes que hi ha just al costat de la llera del riu i una nàutica que ha quedat totalment inundada. A més, també hi ha una granja "amb molts pollastres" que segurament s'hauran mort ofegats per la riuada. L'augment del cabal també ha inundat els baixos del Centre d'Atenció Primària (CAP) del municipi.

Els veïns s'ho agafen amb bon humor

Malgrat les afectacions viàries i de subministrament la gent s'ha agafat la situació amb bon humor. Per alguns l'estada en aquest municipi s'ha allargat més del compte, com és el cas de l'Eli Muní que no ha pogut tornar al seu poble a causa del temporal. Malgrat això, ha assegurat que "ha estat molt ben cuidada a casa de la seva cosina" i que tornarà a Camprodon (Ripollès) quan l'estat de les carreteres li permetin.

Pel que fa als habitants de Torroella de Montgrí, expliquen que no deixa de ser una situació insòlita que no s'havia vist des de feia molts anys. Xavier Aresta recorda que l'última vegada que va viure una riuada com aquesta va ser el 1982. "En aquell temps jo estava a Tor i Bellcaire (Baix Empordà) i va arribar-hi aigua també" ha assegurat. La d'enguany l'ha passat amb "preocupació en alguns moments" tot i que creu que finalment ja s'està posant tot a lloc.

Maria Aurora Muní ha afegit que els efectes del temporal s'han notat en el seu dia a dia, per exemple pel que fa als serveis bàsics. Des de l'Ajuntament de Torroella els van demanar ahir que restringissin l'ús de l'aigua de l'aixeta recomanant que només s'utilitzés "per dutxar-se o rentar roba" però no per consumir. Muní ha explicat que una de les parts més afectades és precisament la depuradora, que es troba envoltada d'hortes. "La gent hi tenia plantades faves, carxofes… hi havia molta cosa feta i ara no se com quedarà tot plegat" ha lamentat.