El Ter podria superar la Mota a Verges per primera vegada en 38 anys

L'Ajuntament ha desallotjat els veïns més propers al riu

L'augment del cabal del Ter a Verges (Baix Empordà) manté el poble amatent per si l'aigua supera la mota per primera vegada en 38 anys i arriba a zona habitada. El riu s'ha desbordat a primera hora del matí però no ha estat fins a la tarda quan ha crescut de manera important, fins a superar el nivell que va arribar aquest dimecres.

Si finalment supera la mota, serà la primera vegada des de que es va reformar. "La veritat és que estem en un moment d'incertesa perquè no ho hem vist mai a la vida", assenyala l'alcalde de Verges, Ignasi Sabater. La crescuda més important s'ha produït al vespre quan s'han registrat valors propers als 2.000 metres cúbics per segon, un dels cabals més importants que han baixat mai pel riu al pas pel poble.

On també pateixen per si l'aigua supera la mota és a Canet de la Tallada, a escassos quilòmetres de Verges. La seva alcaldessa, Dolors Guàrdia, recorda que la passada nit el cabal l'ha trencat i s'ha hagut de reparar d'urgència. "Si salta tindrem un altre problema greu, perquè se'ns inundarà el poble, i al ser planer pot fer més mal", explica Guàrdia.

Dotze centímetres en dues hores

Segons les darreres dades, el riu ha crescut fins a dotze centímetres en dues hores, i amb la previsió que arribi "una altra onada" que pugui incrementar el nivell. Un cabal que el director del Consorci del Ter, Ponç Feliu, reconeix que és "extraordinari" i dona per fet que haurà provocat "danys importants" especialment en camps i camins de la zona.

Feliu també ha destacat que es tracta d'un moment "molt complicat" i dona per fet que la seva gestió també ho serà. "A nivell ambiental no sabem com serà, però l'afectació serà important al bosc de ribera perquè estan caient molts arbres. La recuperació d'aquest espai és difícil i la veritat és que portarà molt de temps", ha assenyalat Feliu.

Un altre efecte del desbordament ha estat l'esquerda que s'ha produït al pont que creua el riu a la C-252 i que connecta amb la C-31, una via que creua el poble i que és molt transitada. A més, una torre d'alta tensió negada per l'aigua ha patit un curt i ha deixat Verges, Jafre i la Tallada d'Empordà sense llum durant unes hores.