Els veïns que viuen a prop del Ter a la seva part final tornen a estar preocupats després que durant el matí el cabal del riu hagi baixat de manera important.
Tot i que amb prou feines ha plogut aquest dijous i que en molts moments ha lluït el sol, la previsió és que en les properes hores torni a baixar amb força com a conseqüència dels desembassaments dels pantants de Sau i Susqueda. En concret, des de Protecció Civil i el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CCAT) han advertit que el Ter baixarà amb un cabal de 1.300 metres cúbics per segon.
Una de les poblacions més afectades és Verges (Baix Empordà). El seu alcalde, Ignasi Sabater, explica que han hagut de desallotjar algunes famílies que han anat a dormir a un hostal del poble. Sabater explica el que més els preocupa és que el riu superi la mota que fa de contenció abans que arribi a les cases del poble. "Mai l'ha sobrepassat des de que es va millorar, però estem espectants", explica el batlle.
Sabater s'ha reunit amb l'equip de govern per comprovar la crescuda del riu a Verges, i després han anat a informar els veïns que viuen més a prop del Ter que la situació es podria complicar. "Ara hem rebut l'avís, i és paradoxal haver de traslladar el missatge als veïns que veuen que fa sol", assenyala.
On la força de l'aigua ha colpejat amb més força ha estat a la població del costat de Canet de la Tallada. Allà, tots els veïns del poble van haver d'abandonar les seves cases per precaució, ja que es tracta d'una localitat "molt planera" i on els carrers estaven "completament inundats", segons ha explicat la seva alcaldessa, Dolors Guàrdia.
A més, a Canet de la Tallada el problema es va agreujar perquè el cabal del riu va rebentar la mota i l'aigua va guanyar terreny al poble. Guàrdia explica que van haver de fer una reparació d'urgència però que pot "trencar en qualsevol moment".
A l'Alt Empordà també pendents
On també estan alerta és a les poblacions de l'Alt Empordà que viuen al costat del Fluvià. Aquest riu rep l'aigua que cau a les capçaleres de la Garrotxa i aquest dimecres ja va desbordar en diferents punts, com Sant Miquel de Fluvià, Sant Pere Pescador o Ventalló. Un dels més afectats va ser l'Armentera on els carrers van quedar negats i l'aigua es
va enfilar més d'un metre i mig.
L'alcalde del municipi, Narcís Isern, ara estan tranquils ja que han aconseguit recuperar els accessos al poble que va quedar incomunicats durant més de 10 hores. "Esperem que no torni a saltar perquè va ser molt complicat. No havia passat des dels anys 70", ha assenyalat Isern.