Internes de la presó de Girona creen joies amb material reciclat que es venen per Internet

L'entitat GREC promociona els articles i les preses reben els diners de les vendes

El 2010, GREC va iniciar el taller "Dones amb empenta, dones per a la convivència" a la presó de Girona. En el marc d'aquest taller -que fomenta la convivència, millora les habilitats socials i reforça l'autoestima- aquesta passada primavera va sorgir la idea de començar a crear joies. Una de les internes, que és dissenyadora, havia fabricat algunes joies i també peces de roba amb material reciclat i això va ajudar a què posés a disposició del grup les seves idees per poder fer un taller de bijuteria. "Jo aporto més idees però cosir un botó ho sap fer tothom, així que treballem en equip", explica.

De les vuit preses que fa un any que van començar el taller, actualment només en queden tres en aquesta presó i intenten que les noves que arriben al centre penitenciari també se sumin a la iniciativa. Les dones que estan internes a la presó de Girona hi són de manera preventiva, a l'espera de ser jutjades, i això provoca molta rotació. No obstant això, hi ha les internes que hi són des del principi del taller continuen amb la creació de les joies.

Les joies es fan amb botons, gomes, fils o lluentons que les preses van combinant per fabricar collarets, polseres o gomes de cabell adornades. "Totes les peces són úniques, no en repetim cap", destaca una de les internes que reconeix que mentre està entretinguda amb les companyes fent joies el dia passa més ràpid. "T'oblides una mica de fora", reconeix una altra de les internes que és de nacionalitat sud-americana i no té família al país. Per això, reconeix que els diners que fan a través de la venda de les joies "s'agraeixen molt".

L'objectiu del taller és millorar la convivència del grup i fomentar que facin coses plegades. De fet, les mateixes internes reconeixen que mentre creen les joies es demanen consell, s'ajuden i milloren les relacions personals. El que va néixer com una activitat dirigida s'ha convertit en una afició més de les internes que ja no esperen a l'hora del taller per fabricar joies sinó que ho fan a estones lliures que els ve de gust. "Ho fem ja sigui per vendre-ho o per fer-ho per a les nostres famílies, és un entreteniment per a nosaltres", explica una de les internes que va començar amb la iniciativa de crear bijuteria.

Vendes per Internet

Les formadores de GREC s'encarreguen de vendre les creacions a través del web de l'entitat (www.grecxarxa.org) i també s'enduen les joies als actes públics que organitzen per exhibir-les i aconseguir que tinguin més sortida. Una de les integrants de GREC, Azahara Haughey, ha explicat que ja s'han començat a vendre algunes peces. Els collarets costes dotze euros, les gomes de cabell cinc i els conjunts disset euros.

A banda de joies, les internes també estan fent aquestes setmanes unes llibretes a base de llibres vells que recliclen. A base de la roba que se'ls va quedant vella també han creat bosses de mà texanes que guarneixen amb lluentons i que entre elles s'intercanvien.